Riktigt nära kamp i nya Okänd soldat

Redan för ett par år sedan stod det klart att det skulle bli en ny filmversion av Väinö Linnas roman Okänd soldat, lagom till Finlands 100-årsjubileum. Då talade man om beräknat uruppförande i december men nu är väntan strax över. Officiell premiär i Finland blir redan den 27 oktober (när den kommer till Sverige är ännu inte kommunicerat men borde inte låta vänta på sig allt för länge).

Berättelsen utspelar sig under fortsättningskriget 1941-1944 där vi mycket nära får följa en finsk kulsprutepluton genom kamratskap, mod, krigets umbäranden och fasor.

Linnas bok har filmatiserats tidigare men regissören Aku Louhimies påpekar noga att det rör sig om en helt egen tolkning och version som utgår från den längre och ocensurerade originalversionen Sotaromaani som gavs ut först år 2000. Se ett smakprov nedan i första trailern som just släppts. Nog blir den här värd ett biobesök alltid!


Trailer: Okänd soldat, textad (1:36 min)

Okänd soldat – officiell hemsida

Läs även Semper Miles: Okänd soldat på svenska i autentisk krigsmiljö och Veteraner om kampen för självständighet som påverkade hela Norden

(Bilderna är från trailern. Tuntematon sotilas.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– The new movie based on Väinö Linna’s book Unknown Soldier, closely dealing with the Finnish-Russian wars during wwII, to be released 27th October 2017.