Semper Miles på Sveriges tak

Det ska ha varit tufft men de gjorde det bästa av givna förutsättningar och grejade det! Sent igår lördag nådde en av våra medarbetare på Semper Miles, tillsammans med en kamrat och alltid soldat, sydtoppen på Kebnekaise! Vädret där uppe var vid tillfället disigt men bjöd i alla fall på några plusgrader. ”Krävande, javisst, men också rejält belönande att få blicka ut över nationen från dess högsta plats på (cirka) 2 106 meters höjd.”

Det är ingen söndagspromenad. Från fjällstationen ligger toppen ungefär en mil bort men det rör sig samtidigt om 1 800 höjdmeter. Av de ca 22 000 som årligen besöker Kebnekaise, eller rättare sagt kommer till STF:s fjällstation vid foten av berget, är det endast ca 3 000 som når toppen. Det är inte Himalaya men på riktigt i allra högsta grad, i en krävande och riskfylld terräng med snabbt växlande väder och vind och snö. Precis vid toppen riskerar man 400 meters fall om man halkar.

Expeditioner av det här slaget kräver planering för att hålla deltagarna vid gott mod och i möjligaste mån från olyckor, skador eller ännu värre. Att tidigt förbereda sig fysiskt och psykiskt samt ha rätt och riktig utrustning är a och o. Allt från stegjärn till minsta detalj i fickorna måste vara genomtänkt och befogat. Det framhåller de, jämte god kamratskap, som orsak till det lyckade resultatet. Nu är man åter nere för att idag ta sig ut ur väglös terräng och i sinom tid vidare till sydligare breddgrader.

Semper Miles/Förberedd skänker i och med denna bragd 2 106 kronor till VRR:s stödverksamhet.

Om Kebnekaise på Wikipedia

Veteranstöd Rapid Reaction VRR

Förberedd – En introduktion till skandinavisk krisberedskap och prepping

Läs även Semper Miles: Fortsatt MHS-förkovran och Årets händelse när 40 000 avverkar mil efter mil tillsammans samt Två år online tillsammans med Semper Miles

(Bilden: På väg upp på Sveriges tak. Foto: Semper Miles)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]