Foto: Unif

Grattis Sverige – Nationaldagen 2022

Leve Sverige! Idag den sjätte juni firar vi vårt fosterlands nationaldag, fred, frihet och rätten att leva som vi själva väljer.

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag har sin grund långt bak i historien. År 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung, Kalmarunionen upphörde och Sverige blev åter en självständig stat men även andra viktiga händelser förknippas med den sjätte juni och firandet.

Gult och blått på varenda stång runt om i landet, helgdag och det hurras, paraderas och skjuts salut som sig bör. Och intresset för denna samlande dag är ökande. Det finns dessutom en uppdämd, sund önskan om gemenskap efter pandemiåren. Kom samman, se vad som arrangeras där du bor och var med du också.

I afton sänder SVT1 traditionsenligt nationaldagsfirandet från Skansen med början kl 20:00. Tillsammans med kungafamiljen, fanor, musikuppträdanden m m där vi särskilt rekommenderar taptot när dagen avrundas vid Stockholms slott. (tillgängligt direkt eller i efterhand via SVT Play).

Passa på att smaka på orden när du stämmer upp i nationalsången, idag och alla dagar. Den är inte enbart tjusig utan bär kraftfull mening och budskap. Det gäller även rader i de mer sällan sjungna verserna, som ”Din rätt skall jag värna med håg och med hand…”

Leve vårt land, Leve Sverige!

Kungahuset – Nationaldagen 2022

SVT – Nationaldagen 2022

Visit Sweden

Sveriges nationalsång i musik och text – Du gamla du fria

Sverige – Wikipedia

(Bilden: Sveriges flagga. Foto: Unif, Pixabay, fri.)

– Sweden’s National Day, 6th June