Foto: Soldatnytt/Forsvaret

Skydd för angrepp från luften på alla distanser

Luftvärn är viktigt. Just nu beställer vi, efter (och ännu pågående) livliga diskussioner, det amerikanska långdistanssystemet Patriot för leverans 2021-2022. Rätt sort eller fel sort? Det kostar hur som helst en stor säck med pengar, minst tio miljarder kronor, men skydd mot luftangrepp, oavsett avstånd och höjd, behövs verkligen och det är fler än vi som ser över behoven.

I Indien händer det också saker, där man i dagarna har beslutat att gå vidare för att ersätta sitt äldre befintliga system som skyddar strategiska platser och tillgångar och inte minst huvudstaden. Siktet är inställt på medeldistanssystemet NASAMS-II, tillverkade av Kongsberg och Raytheon, i en affär mellan indiska och amerikanska staten som beräknas landa kring motsvarande 9 miljarder kronor. Där pågår för övrigt även tester för inköp av Very Short-Range Air Defence System (VSHORAD) där Saab tävlar med RBS 70 NG mot fransmän och ryssar.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) är modernt, i tjänst sedan 1998 och i uppgraderad version från 2007. Det används redan av Chile, Finland, Nederländerna, Norge, Spanien och USA. Kanske vore det något även för Sverige? Inte minst som två av de närmaste grannarna redan förlitar sig på det. Vårt Robotsystem 97, sprunget ur RBS 67 och 77 (MIM-23), har underhållsavtal fram t o m 2019.

För den korta distansen är vi redan på gång i och med den markavfyrade Robot 98 (IRIS-T) och så har vi ju såklart Robot 70.

Raytheon – Global Patriot Solutions

Kongsberg – NASAMS Surface Launched AMRAAM

Försvarsmakten – Robotsystem 97

Saab – Robotsystem 70 NG

Läs även Semper Miles: Pålitlig kämpe blir kvar men behöver avlösning och Robot 98 ger modernt luftvärn i toppklass samt Vidareutvecklade RBS 70 NG för pålitligt flexibelt skydd och Luftvärnsaffärer på gång i både väst och öst

(Bilden: Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS) under övning i Norge. Foto: Soldatnytt/Forsvaret, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

– India to invest in NASAMS II for Air Defence. A suitable midrange solution for Sweden as well?

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]