Foto: Försvarsmakten

Tystlåtet om nästa automatkarbin

Idag används i huvudsak Ak5 i varianterna C och D inom Försvarsmakten (samt Ak4B av Hemvärnet). Vad blir nästa steg, vartåt lutar det för ”Ak6”? Frågan är inte ogrundad då tiden går och Ak5 nu hunnit tjäna i knappt 30 år sedan sin entré (föregångaren Ak4 var soldatens eldhandvapen i runt 22-23 år.) Tilläggas ska dock att versionerna Ak5C och D är kraftigt vidareutvecklade och av betydligt senare datum än den Ak5 som antogs 1986.

Informationen kring framtida karbin är mycket knapphändig, för att inte säga direkt spekulativ. Det undras och diskuteras i forum och grupper av olika slag. T o m SvD spekulerade lite lätt i en artikel förra året. Enda substans var att det ”Just nu pågår en utvärdering om vad för krav man ska ställa på nästa generations automatkarbin”.
Hos Försvarsmakten eller FMV finner vi inte någonting. Bara en materielpublikationsförteckning hos den senare som listar instruktionsböcker till M16A2 och AKM samt reservdelskatalog till C7A1. Troligen inte av värde i vår jakt på breddersättare med nytänkande?

c7a1_tre-kronor
Kronmärkt C7A1

Samarbetet med Belgiska Fabrique Nationale (FN Herstal) som legat bakom både Ak5 och Ksp90 kanske kan vara en ledtråd? Kan deras FN SCAR eller FN2000 vara något för oss? Heckler & Koch? Spekulationer.

Tittar vi på val av ammunition har vi med Ak4 och Ksp58 länge följt NATO-standarden 7.62×51. Tids nog gick vi under senare halvan av 1980-talet, i och med införandet av Ak5 och sedermera Ksp90, över till NATO-standarden 5.56×45. De senare åren har det här och där talats om att man bl a i USA tittat närmare på 6.5 mm som möjlig ny standard. Nej, det är inte dags att damma av Gevär m/96 då det är en helt annan 6.5 men lite ironiskt är det. Bedömningen är dock att 5.56 troligen blir kvar.

Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att det verkligen är tystlåtet om vad som gäller för soldatens beväpning framöver. Vi får helt enkelt gilla läget, avvakta information och hoppas på det bästa.

Läs även Semper Miles: Tilldelade personliga eldhandvapen samt Nu ser det ut som 7.62 får sin revansch

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]