Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Stor garnisonens dag i Skövde med imponerande program

Nu på lördag smäller det! Hela Skövde garnison välkomnar till besök och visar upp sig. Det betyder en hel del där Skaraborgs regemente, Trängregementet, Markstridsskolan, Försvarsmaktens logistik och Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband tillsammans är med och förgyller dagen.
Det bjuds flera spännande aktiviteter och det blir såklart information där personalen berättar, förklarar och svarar på frågor samt förevisande av en hel del materiel och utrustning som man får bekanta sig närmare med och t o m prova. Det blir även högljudd, actionladdad stridsförevisning där soldater och stridsfordon anfaller m m.

Markstridsskolan passar också på att särskilt uppmärksamma att stridsvagnen fyller 100 år. Den gjorde ju entré under första världskriget och har sedan dess stadigt utvecklats och haft en given plats i ett starkt, modernt försvar. Under garnisonens dag visas fordonsutställning med stridsvagnar och stridsfordon från 1920-talet och framåt. Det blir uppvisning även här, bl a sammanstötningar mellan andra världskrigets historiska Tiger och T34 och mellan kalla krigets Centurion och T55 samt Strv 103 (”Stridsvagn S”) och T72.

Dessutom kommer Swedish Air Force Historic Flight, stationerade på F7 att flyga och visa upp dundrande flygvapenstoltheter som AJS 37 Viggen, SK 35 Draken, J 29 Tunnan, J 34 Hawker Hunter och SK 60. Vidare talas det även om att JAS 39 Gripen kan komma att dyka upp i en överflygning!

Lördagen ser ut att kunna bli något alldeles extra för den som förstår att ta tillfället i akt.

(Här nämner vi gärna även de särskilda aktiviteterna dagen innan. På fredag bjuder man nämligen in skolor för att visa vad Försvarsmakten i Skövde har att erbjuda och det här är klockrent! Att skänka våra kommande generationer vuxna uppmärksamhet och förmedla vad Försvarsmakten är och gör är otroligt viktigt. Det skapar förståelse, kunskap och inte minst en grund för rekrytering.)

Tid och plats: Lördag den 24 september klockan 10:00-15:00. Skaraborgs regemente, Heden, Skövde

Garnisonsdag Skövde, officiell sida med mer info, program, parkering, transporter o dyl

Se även Semper Miles: För att med markstridskrafter försvara Sverige

(Bilden är från förra årets upplaga av den populära garnisonsdagen då även kungen var på besök.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]