Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Starkt framåt på Gotland trots ständiga prövningar

Gotland är viktigt och ständigt på tapeten. Återupprättandet av försvar och säkerhet prioriteras och välkomnas men man stöter alltjämt på patrull här och där.

Just nu handlar det om att Luftfartsverket vill kapa bemanningen på Visby flygplats och istället fjärrstyra flygtrafiken centralt från Arlanda via vad som kallas Remote Tower Center (RTC). Ett annorlunda drag i en tid då vi ju faktiskt förstår att börja återplacera personal och verksamheter på ön. Försvarsmakten säger så långt nej till planerna. Luftfartsverket å andra sidan vill satsa ordentligt på tekniken och även fjärrstyra flygledningen i Kiruna, Östersund, Umeå, Sundsvall och på Sturup.

Under helgen har Svea livgarde och Hemvärnet övat skarpt med flera vapensystem på Tofta skjutfält och folk i närheten har reagerat kraftigt på att det smällt och pangat. En boende, cirka en mil därifrån, kallade i en intervju med P4 Gotland det hela för ”en riktig terrorhelg liksom”. Försvarsmakten beklagar men förklarar att man måste ta hänsyn till att miljö- och skjuttillstånd är begränsat och att man emellanåt tvingas maximera möjligheterna till övning. Det finns ju trots allt ett uppdrag från regeringen att leverera ökad operativ förmåga. Korrekt!

Grannarna i Suderbyn i Västerhejde har sedan en tid överklagat bygglovet för en service- och kontorsbyggnad, en spolhall och en damm som Fortifikationsverket ska uppföra på skjutfältet. Den här gången handlar det inte om buller eller fågellivet utan om oro för att grund- och ytvattnet ska påverkas trots ett genomgående miljötänk med solceller, vattenåtervinning och rejäla certifieringar m m. Region Gotland, alltså kommunen, har även önskat att försvarets återetablering ska synas så lite som möjligt vilket tillmötesgåtts genom att flytta anläggningen längre in på området och endast vakten kommer att bli synlig från Toftavägen.

Två steg fram och ett tillbaka? Visionen och de praktiska framstegen är solklara men här testas uthålligheten ordentligt. Som tur är har de allra flesta ”Aldrig ge upp” i ryggmärgen och vi vägrar tro att sånt här problemställande backas av några större mängder av befolkningen, varken på Gotland eller fastlandet.

Försvarsmakten – Vår verksamhet på Gotland

Läs även Semper Miles: Försvarsmakten äntligen i hamn på norra Gotland samt ÖB har beordrat permanent närvaro på Gotland fr o m nu

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]