SSY har sjösatt nya svenska superbåten P16

Hon är knappt 17 meter lång, 4 meter bred och har en toppfart på upp emot 60 knop! P16 är ett ambitiöst nytänk med massor av intressanta detaljer, skapad för tuffare tag inom områden som försvar, kustbevakning, sjöräddning och sjötransporter – med en patenterad rostfri konstruktion som tål det mesta och håller hur länge som helst utan underhåll.

Idag sjösattes den senaste prototypen från Swedish Steel Yachts AB (SSY), efter ordentliga förberedelser och hårt arbete, vid Södra Skeppsbron i Gävle (ut mot södra hamnpiren). Från och med nu ska material, design, produktionsteknik m m även utvärderas i sin rätta miljö.

Projektet är ett samarbete mellan Swedish Steel Yachts, Saab Kockums, Sandvik SMT, Scania och AGA/Linde som samtliga bidrar med det bästa från respektive bransch. Det rostria stålet Super Duplex 2507 är världsledande liksom monteringen som sker genom lasersvetsning för extremt hållbara och osynliga skarvar. De två motorerna på totalt 2 300 hästkrafter garanterar manövrerbarhet och kraft närhelst och hur den än behövs. Ombord kommer det att finnas elektronik, teknik och kommunikation i världsklass. Missa inte ”Läs även” nedan för mer info.

Swedish Steel Yachts – officiell hemsida

Läs även Semper Miles: Nytt koncept för svenska militära och civila tjänstebåtar

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]