Foto: Алексей Задонский

Spårförbindelse mellan Murmansk och norra Finland i antågande

Flera kommuner i finska Lappland vill ha järnvägsförbindelse mellan Rovaniemi och ryska stambanan som löper ner från Murmansk i norr. Med en dylik koppling skulle man få direktförbindelse till Vita Havet och Barents hav samt till Moskva, resten av Ryssland och världen, inte minst till Kina, som man gärna påpekar.

Sträckan det handlar om ligger på totalt ca 22 mil och skulle gå från Kemijärvi genom Sallaområdet fram till Kandalaksha. Det finns redan en bilväg som förbinder, finska Riksväg 82 som övergår i Na Pogranperekhod Salla-vägen, och redan 6-7 mil in i Ryssland ligger orten Alakurtti, historiskt militärt viktig (inte minst under kalla kriget med pansar och flygbas) där det nu sedan några år pågår stark militär återetablering som en del av ”Västra militärområdet”. Tidigare uppgifter från nyhetsbyrån TASS och finska YLE har nämnt basering med volymer på över 3 000 soldater samt attack- och transporthelikopterförband.

Utöver den ryska militära närvaron är Sallaområdet känslig mark för den som minns historien. Efter striderna i andra världskriget tvingades Finland till flera landavträdelser, bl a över 600 kvadratmil i Salla. Den ryska, militärt starka orten Alakurtti var tidigare en del av finska Lappland.

Nu råder nya tider och de finländska myndigheterna anser förbindelsen vara ypperlig för transporter åt båda håll, industriella (t ex nämns Fosfat från finsk gruvbrytning) men även persontrafik borde kunna gå på linjen. Samtidigt upprustar redan Ryssland tågförbindelserna på Kola liksom hamnområdena. Murmansk är redan en viktig hamn i norr och ett möjligt utökat transportnav för frakt mellan Asien och den europeiska delen av Ryssland samt övriga Europa i förlängningen.

Enligt YLE är Trafikverket och järnvägsmyndighterna i Finland igång med att undersöka möjligheter och bärighet för en dylik koppling samt alternativ. Det har tidigare talats om att gå med järnväg till Kirkenes eller Skobotn i Norge och även att kunna ansluta sig för att nyttja den svenska Malmbanan mellan Luleå och Narvik. Undersökningen ska vara klar till februari 2018.

Läs även Semper Miles: Visumfritt med båt till ett både nära och avlägset Ryssland och Ryssland bygger mångfacetterad infrastruktur i vattnen i norr samt Företagande och hela städer hotas av ryska försvarets skulder och Återupptagna kontakter med Moskva

(Bilden: Järnvägsstationen Murmansk. Foto: Алексей Задонский, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– New railway connection possible between Russia’s Murmansk region into Finland for the first time in history.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]