Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Ryska intressen i Karlshamns hamn om kommunen får bestämma

Som vi tidigare rapporterat verkar man i Karlshamn ha missat hela förloppet gällande hamnanläggningen i Slite på Gotland och har svårt att förstå varför man inte skulle kunna genomföra de affärer man tänkt.

Karlshamnsdelegationen som önskade veta exakt varför de inte kan upplåta sin hamn till ryska statskontrollerade Gazproms gasledningsprojekt Nord Stream 2 anser att de inte blivit presenterade tillräckliga skäl. I förra veckan besökte kommundirektör Daniel Wäppling och hamndirektör Mats Olsson Försvarsmakten i Stockholm för diskussion och besked men det föll enligt dem inte väl ut.
”De lyssnade och ställde följdfrågor men vi fick inga svar. Så vi vet fortfarande inte varför.” sa Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, till Sveriges Radio P4 Blekinge. Efter det uttalade Per-Ola Mattsson hopp om ett möte med regeringen och att de hindrande detaljerna skulle framkomma den vägen.

Nu rapporterar dock Aftonbladet att det lutar åt att den styrande koalitionen i Karlshamn bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, tänker gå vidare och säga ja till Gazprom.
”Till syvende och sist är det karlshamnarna som bestämmer. Vi har ju kommunal självbestämmanderätt om det inte är så att det är frågan om något som är fruktansvärt viktigt nationellt, sa Gertrud Ivarsson (C), kommunalråd, till Aftonbladet igår.
Och kommunalrådet Paul Hedlund (L), gav raka besked till Sveriges Radios reporter: ”Vi säger ja till avtalet, det är en ren affärsuppgörelse för en handelshamn.”

På måndag samlas man till gruppmöte i Karlshamn och formellt beslut kan väntas i och med kommunstyrelsens möte på tisdag kväll. Vill regeringen styra upp det här är det bråttom!

Läs även Semper Miles: Svårt att förstå situationen även i Karlshamn

(Bilden är från Marinbasen, Karlskrona, drygt 4 mil öster om Karlshamn.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]