Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten

Region Gotland vill slippa engagera sig – säljer flera hamnar

Att hitta hamn till försvaret blev segdraget med rejäla prislappar på slitna anläggningar i behov av underhåll. Nu vill Patric Ramberg, teknikförvaltningschef på Gotland sälja av flera hamnar utan större ekonomisk förtjänst.

Orsaken verkar tveksam och kortsiktig. Enligt Ramberg, i P4 Gotland nu på morgonen, handlar det om hamnar där man inte har någon verksamhet och där andra skulle kunna ta över. Det blir ingen större besparing men man vill slippa engagera sig och undvika eventuella framtida kostnader.

Hela Gotland är viktigt men tanken på försvar verkar besvärlig och främmande. De här hamnarna ligger inte direkt ostrategiskt. Vad sägs om Gnisvärd intill Tofta och ännu värre Hallshuk som ligger i mynningen till Kappelshamnsviken, in- och utfart till Kappelshamn som Försvarsmakten just förvärvat. Här måste staten omedelbart gå in och se över vad som händer i regionen. Vad hjälper det att vi placerar trupper på ön om det lokala styret vill göra vad som faller dem in och dra ner på engagemanget?

fem-hamnar-gotland_SM
Aktuella hamnar för en kommande försäljning. Klicka för större bild!

Hör inlägget från P4 Gotland idag (1:17 min) Klicka på Play högst upp

Se även Semper Miles: Turerna kring Kappelshamn under förstoringsglaset samt ÖB har beordrat permanent närvaro på Gotland fr o m nu

(Bilden: HMS Gävle vid kaj i Kappelshamns hamn 2010 i och med övningen Focus där samtliga vapenslag deltog.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]