Foto: Forsvaret

P320 X-Carry blir Danmarks nya pistol

Danska Försvaret ersätter den befintliga Pistol M/49 Neuhausen (Sig Sauer P210) som tjänat länge och väl. Toppkandidaterna det stod mellan var Beretta APX, Canik TP9 SF, Glock 17 Gen 5 samt Sig Sauer P320. Efter många och avancerade tester genomförda av personal ur specialstyrkorna, från militärpolisen, flygvapnet och armén var man eniga kring vinnaren.

Valet föll till slut på P320. För bara några dagar sedan fick Sig Sauer det glädjande beskedet från Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Danmarks motsvarighet till FMV, att det blir de som nu får leverera. Ett fortsatt förtroende om man så vill – och en betydande order såklart.

Vapnet heter i sin helhet Sig Sauer P320 X-Carry och kommer att köpas in i två versioner, en standard och en kortare variant som bl a lämpar sig bättre för att bära dolt. Pistolen har kaliber 9×19 mm och är en så kallad Striker Fired Pistol som saknar hane som riskerar att fastna i annan egen eller omgivande utrustning o dyl när den tas fram och används. Bland flera efterfrågade förbättringar nämns magasinskapaciteten som är betydligt större med möjlighet till 21-skottsmagasin (föregångaren laddade åtta skott). På/till P320 X-Carry kan ljuddämpare, laser, belysning och rödpunktsikte monteras.

Leveranserna sätter igång efter årsskiftet och redan till utgången av 2019 räknar danska Forsvaret med att ha fått ut den nya pistolen på samtliga mottagande enheter.


Film om testerna, Ny pistol til Forsvaret (1:23 min)

Sig Sauer – P320 – X-CARRY

Om föregångaren M/49 Neuhausen P210

Konkurrenterna: Beretta APX, Canik TP9 SF, Glock 17 Gen 5

Läs även Semper Miles: Parader i det offentliga för heder och vi-känsla och Tilldelade personliga eldhandvapen samt Tystlåtet om nästa automatkarbin och Ny verklighet kräver bättre skydd men ledningen tvekar

(Bilden: Danska försvarets nya pistol Sig Sauer P320 X-Carry. Foto resp film: Forsvaret.)

– Sig Sauer P320 X-Carry is the new pistol of choice for Danish Armed Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]