Foto: Marcus Olsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Nytt år och ny operativ reserv

2016 är igång och det är också Wilska kompani på P4 som efter ordentliga förberedelser tog över som Försvarsmaktens operativa reserv (OR) den 1 januari. Nu står man redo att omedelbart lösa eventuellt uppkomna uppgifter både nationellt och internationellt.

”Vi är nu förberedda för insats av många olika karaktärer. Vi har en hög tillgång på personal och materiel och om Försvarsmakten behöver använda oss så är vi redo” säger kompanichef, major Fredrik Månsson.

Uppgiften som operativ reserv, vår svenska snabbinsatsstyrka för alla situationer, har funnits i sin nuvarande form sedan 2006 och utgörs av ”ett förband motsvarande ett skyttekompani”. Uppdraget roteras mellan Försvarsmaktens olika förband som avlöses varje år. Här krävs det lilla extra och de som går upp i OR förstärks i sin utbildning, övar samt utvärderas noga.

”Kompaniet har jobbat hårt och intensivt inför beredskapsperioden. De är ett erfaret och mycket bra kompani och med de förberedelserna som gjorts känner jag mig trygg i att de kommer kunna lösa de uppgifter som de kan komma att ställas inför” säger regementschefen, överste Fredrik Ståhlberg.

Vi tackar Skaraborgs regemente och önskar lycka till. Samtidigt vill vi passa på att tacka föregående OR där Livgardets 72:a skyttekompani under befäl av major Andreas Lunde hedervärt stått särskilt redo för nationen under 2015.

Mer om Försvarsmaktens operativa reserv

(Bilden är från ett annat tillfälle.)