Nya planet från SAAB/Boeing – täckelsen har fallit

Efter stort och långt hemlighetsmakeri är det då äntligen där! T-X är ute i rampljuset för beskådan och beundran! Många har väntat och spekulationerna har varit många. Spänningen har dessutom spätts på de senaste veckorna när ryktena visade sig vara riktiga att SAAB/Boeing skulle komma att presentera sitt nya gemensamma plan T-X i september. Den som väntar på nåt gott…

Det är en vacker, toppmodern skapelse som plötsligt står där i S:t Louis, byggd från scratch exklusivt för att möta det amerikanska flygvapnets kravbild (och troligen har man även gått ”the extra mile”) för att på allra bästa sätt bidra till utbildningen av framtidens stridspiloter.
T-X-konceptet rör sig för övrigt om mer än ett flygplan, det är ett helt paket där även teknik och stöd för markbaserad utbildning ingår. En viktig punkt som vi känner igen i beskrivningen, som typiskt svenskt tänk, är att SAAB/Boeings T-X är byggt för att smidigt och kostnadseffektivt möta utvecklingen och naturligt utvecklas med ny teknik.

Bakgrunden är att US Air Force behöver byta ut den åldrande skolflygplansflottan och därför utlyst en tävling för hugade leverantörer på området. Och intresserade finns. Det rör sig nämligen om en rejäl affär med volymer på totalt runt 1.000 flygplan för vinnaren! Ett mångårigt samarbete som dessutom skapar en varaktig hälsosam relation med den amerikanska staten och det amerikanska försvaret.

Ur en av våra tidigare artiklar om möjliga flygplansaffärer med USA som tar upp vikten av relationen: ”Till sist lyfter man fram det faktum att valet av Gripen även skulle kunna röra sig om en samhällsekonomiskt viktig affär. SAAB:s samarbetspartner i USA är Boeing, en gigantisk aktör på flygmarknaden som kommer att stå utan efterföljare när deras F-18 Hornet går i graven. Ett skäl gott nog att ta Gripen till USA och det vore mycket överraskande ifall SAAB och Boeing inte redan diskuterar detta.”

I nuläget återstår, utöver SAAB/Boeings T-X, tre konkurrerande förslag till nytt skolflygplan från: Northrop Grumman/BAE Systems, Lockheed Martin/KAI samt Raytheon/Leonardo.

saab-boeing-dec13___93ab0c1d1d409feb_440
Från undertecknandet av samarbetsavtalet, december 2013

Film från Boeing: Boeing T-X Sees the Light (1:49 min)

Se även Semper Miles: Sverige krigar om storkontrakt med helt nytt flygplan samt Första prototypen nu på väg till USA? och det ovan citerade Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]