Foto: SAAB

Nya Gripen här idag – Sverige fortsätter att briljera

Idag är det finpremiär hos SAAB i Linköping som stolt och rättfärdigt visar upp sin senaste version av flygplanet Gripen. Ett plan som konstant utvecklats, och kommer fortsätta utvecklas, med framtiden i åtanke. ”Denna milstolpe är ett bevis på vår förmåga att bygga stridsflygplan av världsklass, i enlighet med tidplanen och inom budget.” säger Ulf Nilsson, chef affärsområde Aeronautics. Premiären kommer att direktsändas över världen med start klockan 15:00, svensk tid (se länk nedan).

Som vi tidigare rapporterat är Gripen byggt för att vara kostnadseffektivt på flera sätt. Vidare rör det sig om teknisk innovation och lösningar som ligger i utvecklingens absoluta framkant och skänker personalen som ska arbeta i och kring plattformen de verktyg som behövs för att kunna mäta sig med och överträffa när det verkligen gäller. Givna argument för Gripen som fortsätter uppmärksammas och vinna anhängare runt om i världen, inte minst en dag som denna.

Det lilla landet med det stora kunnandet fortsätter visa prov på svensk finurlighet och mentalitet och intresset finns där. Nu senast har det kommit fram uppgifter om att Botswana påbörjat samtal om att köpa åtta plan (grannen Sydafrika har 28) och Thailand flaggar för att köpa in ytterligare fyra plan till sin flotta som idag består av 12 Gripen. Fler intressenter lär finnas i kulisserna!

Framtiden är dessutom redan här bl a med möjliga Gripenversioner för hangarfartyg, obemannat och fjärrstyrt samt för elektronisk krigföring. Den nation som behöver ”Win-Win-Situations” för sin försvarsuppbyggnad gör klokast i att alltid minnas och överväga svensk ingenjörskonst!

SAAB – Gripen Evolution Event (mer info och Live-sändning från kl 15:00 idag)

Läs även Semper Miles tidigare artiklar: JAS 39 Gripen – bäst i världen62 Gripen till Finland?Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov samt Intressanta flygplansaffärer för miljarder

(Bild från SAAB: ”Air to air refuelling Gripen C and D”. Foto: © Copyright Saab AB.)

Källor: SAAB, Di, SvD, Ny Teknik, Sydsvenskan

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]