Foto: Försvarsmakten

Nu övar vi igen – Tio intensiva dygn med SWENEX 2016

Nu är man igång med den viktiga, årligen återkommande övningen SWENEX. Under perioden 13-23 november tränas och utvecklas krigsförbandens förmåga till väpnad strid. Alltså fullt fokus i olika scenarier till försvar av Sveriges territorium och intressen. Övningsområdet den här gången är förlagt till östkusten och sträcker sig mellan Södertörn i norr till Västervik i söder samt Gotland – men här skiljer sig uppgifterna åt en smula eftersom Försvarsmakten även gått ut med en grov kartbild som omfattar ett betydligt större område där även Öland och en stor del av Hanöbukten ingår. Å andra sidan är det här en tillämpad övning med till stora delar okänt innehåll för deltagarna!

Idag söndag har varit mycket av en medias dag från tidig morgon till sen eftermiddag med uppvisning av bl a sjömålsstrid, bekämpning med sjömålsrobotar och undervattenssprängningar.

Samtliga marina förband är representerade. Totalt rör det sig om ca 2.000 soldater och sjömän, ett 30-tal stridsfartyg, ett större antal stridsbåtar, ett tiotal stridsflygplan samt helikoptrar. Det är som sagt en marin övning men enheter ur Armén och Flygvapnet finns också med.

Allmänheten har upplysts om att det blir skjutning med såväl skarp som lös ammunition och att det kan förekomma buller. Bra, nu övar vi igen!

swenex16_karta-ovnomr-m-vastervik
Kartskiss, övningsområde, PDF (Miniatyren ovan har vi kompletterat med Västerviks placering)

Försvarsmakten – SWENEX 2016

Läs även Semper Miles: Sverige och Finland snart redo för gemensamma insatser (SWEFINEX 2016)

(Bilden är från ett tidigare tillfälle.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]