Foto: Kaszynzki, Lockheed Martin

Norges storsatsning på F-35 riskerar bli ännu dyrare

Det ser ut att finnas stor risk att budgeten spricker när Norge köper nya jaktplanet F-35. Röster i parlamentet fruktar att det kan komma att ske på bekostnad av andra försvarsgrenar. Allt enligt uppgifter i Norges fjärde största tidning Dagbladet (soc.lib).
Det hela handlar i grunden om att regeringen köper totalt 52 nya plan för 81,6 miljarder norska kronor och att man lutat sig mot något som kallas P85, att köpesumman med 85 procents säkerhet inte kommer att överstigas. Men när försvarsminister Ine Eriksen Søreide nyligen i Stortinget fick frågan vad planen kommer att kosta blev svaret 80,2 miljarder NOK – med säkerheten P50. Det betyder att det i så fall är en 50/50-risk att kostnaden i slutänden blir ännu högre. En rejäl skillnad och den rabatt man fått äts upp av en starkare dollarkurs.

Av de 52 planerade F-35 har man hittills beställt 22 och nästa delorder är på 18. Nu vill dock krafter i Stortinget göra halt för att utröna hur det ligger till egentligen. Socialliberala Venstres Ola Elvestuen är rädd att kostnaderna kan skena iväg och vill skjuta upp fler köp och få kontroll på kostnaderna. Venstre har en historik av skepticism vad gäller regeringens val att prioritera flyg och ubåtar framför behoven hos marktrupperna som bl a nytt artilleri och uppgradering av stridsfordon. Även Hemvärnet har hamnat i kölvattnet. Ökar utgifterna för de prioriterade köpen skulle det snabbt kunna få ytterligare konsekvenser.
Att i detta skede ångra eller ens fundera kring investeringen är antagligen för sent. Nu gäller det verkligen att hålla koll på procent och miljarder. Ser man till den beräknade livscykelkostnaden handlar det om 277 miljarder NOK – så långt (”P-talet”, procenten för huruvida DEN siffran håller, är inte nämnd).

Läs även Semper Miles: Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov och 62 Gripen till Finland?

(Bilden: ”Testflygning av Norges första F-35, 5087, i USA”. Foto: Kaszynzki, Lockheed Martin, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Källa: Dagbladet

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]