Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Multicam-inspirerat för nästa svenska uniform?

Maskeringsmönstret Multicam har nått stor framgång och används på flera håll, t ex i Danmarks uniformssystem M/11 (MTS) och britterna har en snarlik egen variant med deras Multi-Terrain Pattern (MTP). Åtminstone ett tiotal länder förutom USA har anammat såväl mönster som system från Crye Precision. Skulle det här kunna vara något även för våra svenska förband? Specialförbanden har redan skådats utrustade med Multicam.

Vi avser ta det här ett steg längre. Just nu pågår som bekant arbetet för ett nordiskt gemensamt uniformssystem, Nordic Common Uniform System (NCU), där uniformer och annan utrustning ska byggas utifrån våra behov och vara av samma snitt men där varje land väljer maskeringsmönster och färger. Tittar man runt omkring på befintliga mönsterlösningar som hade fungerat, var för sig eller kanske i något slags kombination, även på våra breddgrader så dyker åtminstone följande upp rätt snabbt: Danska M84, Finska M05, Kanadensiska CADPAT och Tyska Flecktarn. Den modernare Multicam bör också kunna fungera, även om den väl i sitt grundutförande inte riktigt går i nyans med hela Sveriges färgskiftande flora. Inget som inte skulle gå att justera med lite handpåläggning eller kan kanske den befintliga varianten Multicam Tropic kunna passa för att smälta in? (Bildexempel på ”Tropic” här.)

Nästa stora hållpunkt i NORDEFCO-projektet för det nya nordiska uniformssystemet är i slutet av 2016 då anbuden kommer att presenteras. Det handlar alltså ännu om fundamenten. Ett stort och viktigt arbete så ett första nationsspecifikt, svenskt mönster- och färgförslag lär vänta på sig ett tag till. Men vi kan nog med stor säkerhet anta att man kommer låter sig inspireras, däribland av Multicam, med dess befintliga varianter för djungel, öken och vinter m m.

multicam_uniform_m11_og_beskyttelsesvest_m12
Se kort film med den danska soldatens uniforms- och skyddslager (0:36 min)

Läs även Semper Miles: Om pågående projektet med gemensamma uniformer NCU samt Uniformerad till osynlighet – världens camouflage och Nya Unibest 2015 finns att tillgå

(Bilden: Operatörer från SOG på Gotland 2015.)

Källor: NORDEFCO, danska Forsvaret, British Army, Camopedia, Wikipedia, m fl

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]