Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten

Jag tar befälet – Två år av framgångsrikt och uppskattat ledarskap

Det var högtidligt värre där på Karlbergs slott för exakt två år sedan. En stund av allvar och avlösning i försvarsmaktstoppen. ”Jag tar befälet!” Micael Bydén tillträdde som ny överbefälhavare efter en mycket duglig företrädare. Hur skulle det gå? Själv uttryckte han tillförsikt och höga förväntningar på sig själv och sin personal.

Under tidens gång har det visat sig gå riktigt bra. Han ger alltid intryck av att vara mycket kompetent, påläst och balanserad. Han är intresserad och tycks ständigt finnas med än här än där, högt och lågt. Vår nya ÖB sedan två år är en omtyckt ledare och nog har de höga förväntningarna, både hans egna och folkets, infriats alltid.

Det är en bra bit kvar men Försvarsmakten har med raska kliv gått mot den ökade förmåga vi behöver. Man har även bröstat upp sig att ta plats, att synas och höras i verkligheten, vilket resulterat i att fler fått upp ögonen för vad man gör och varför, för rikets försvar, för samhället och alla dess invånare. Försvarsmakten har under Bydéns befäl gått och blivit folkligt igen. Även där en bit kvar men med tillförsikt, höga förväntningar, skickliga medarbetare och hårt arbete kommer man bevisligen långt.

Uppdraget, draget till sin spets, är dock alltid i friskt minne: ”Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand!”, ÖB Micael Bydén till TT 2016.
Vi ber att få tacka för den tid som passerat och ser fram emot många kommande år.


Film: Bydén tar befälet (3:05 min)

Försvarsmakten – Överbefälhavaren

Försvarsmakten – General Micael Bydéns CV (PDF)

Varför inte följa ÖB:s uppmaning och nominera en chef till priset för Årets ledarskapsinsats?

Läs även Semper Miles: Flygvapenchefen ny ÖB och Sveriges försvar står inför utmaningar men klarar uppdraget samt ÖB i webbinarium om försvarets utmaningar och framtid

(Bild: Överbefälhavaren under Aurora 17. Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten, beskuren Semper Miles.)

– Popular Swedish Supreme Commander, General Bydén, successfully leading the way for two years today.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]