Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Gemensamma tag mot Improvised Explosive Devices

Med Skillingaryd i Småland som centrumpunkt kommer den internationella C-IED-övningen Bison Counter att engagera cirka 1000 soldater och sjömän från 27 länder*. C-IED står för Counter Improvised Explosive Devices, man har alltså fokus på det krävande arbetet kring att möta hotet från improviserade, okonventionella sprängladdningar. Övandet är omfattande med moment i Skillingaryd , Jönköping, Eksjö och Karlskrona och pågår över 12 dagar med start på måndag den 15 augusti. Först genomförs ett samträningsskede följt av förbandsskede.

Värdskapet roterar och i år är alltså Sverige värdland. Vi har varit med sedan den första Bison Counter-övningen som gick av stapeln i Nederländerna 2013 (övningens har fått namn efter den bisonoxe som finns i nederländska 43.Mekaniserade brigadens förbandstecken).

*Förutom Sverige deltar, i bokstavsordning: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

(Kort om nederländska 43.Mekaniserade brigaden inkl förbandstecken)

Läs även Semper Miles: SWEDEC leder viktig samövning med nationellt fokus

(Bilden visar Vägsök med hund och minsökare.)

Källor: Försvarsmakten, European Defence Agency, Jönköpingsposten, Wiki