Foto: Jules Brunet

Även Danmark i större inköp för utvecklad försvarsförmåga

Som vi rapporterat om tidigare har Finland (se nedan) gjort ordentliga beställningar för att ytterligare stärka artilleri och transport. Det visar sig att Danmark gått i samma tankar för nu gör även de slag i saken med beställningar på dessa områden.

Att Scania är en pålitlig och stark favorit i valet av transportfordon står klart. Logistik är viktigt och därför köper man in en större mängd tyngre flak- och tankfordon. Det rör sig om upp till 400-500 ”taktiska” militära lastbilar samt 300-400 civila. (Militära lastbilar är terränggående och kan splitterskyddas.) Troligen ett generationsskifte och Scania Danmark A/S levererar.

Det befintliga amerikanska bandhaubitssystemet M109 ersätts med CAESAR 155mm 8×8 (Tatra), ett fordonsmonterat artilleri från franska Nexter Systems. Den första ordern är på 15 pjäser med option på fler.

Lite extra intressant är kanske att österrikiska ESLAIT levererar 15 stycken 120 mm A3MS granatkastarsystem på modellen Cardom 10. Dessa ska enligt modernt tänkande byggas in i danska försvarets stridsfordon av typen Piranha 5. Även här finns klartecken för köp av fler.

Vi är övertygade om att våra grannar är kapabla att göra bra val och att de nya inköpen kommer att tjäna dem väl. Men borde vi inte hjälpa dem att slippa ”gå över ån efter vatten”? Det topputvecklade svenska artillerisystemet Archer torde vara lockande och vad gäller fordonsburet GRK hade nog CV90-monterat AMOS, eller kommande GRKPBV 90120 Mjölner, kunnat hävda sig i konkurrensen. Den bollen ligger dock hos oss att plocka upp!


Film: CAESAR 155mm 8×8 wheeled self propelled howitzer Nexter Systems (4:54 min)

Nexter Group

ESLAIT, ESL Advanced Information Technology GmbH

Om CARDOM

Scania Danmark – Forsvar og Forsyning

Läs även Semper Miles: Finland ser behov och bygger vidare på sitt försvar och Raskt framåt för nytt skyddat bataljonsartilleri samt Artilleriet imponerar – Får vi fler regementen?

(Bilden: ”Nexter Caesar Heavy Version”. Foto: Jules Brunet, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]