Aktivt motmedel till nederländska CV90

CV90 är en adaptiv succé på flera sätt och nu avser Nederländska försvaret att utrusta sina CV9035NL med aktivt motmedel (s k Active Protection Systems, eller APS).
Inga problem! BAE Hägglunds har fått i uppdrag att under 2017 testa och förbereda för Iron Fist, utvecklat av israeliska IMI Systems. Ett mycket avancerat automatiskt system som med radar upptäcker inkommande hot, alltså avfyrad ammunition, och eliminerar dessa innan de hinner göra verkan.

Med Iron Fist blir CV9035NL de första stridsfordonen i NATO med aktivt skydd av detta slag. Enligt nederländska organisationen för försvarsmateriel (motsvarande FMV) ligger nästa fas, alltså implementering, tidigt 2018.

BAE Hägglunds är ledande när det gäller utveckling av stridsfordon samt lösningar för skyddande teknik. Andra nyligen presenterade system som också väckt stort intresse är t ex ADAPTIV, som döljer den egna signaturen och försvårar identifikation (Cloaking Technology), samt BattleView 360, som ger besättningen en 360-gradersbild av omgivningen i en hjälmvy för att enklare och snabbare upptäcka hot och få stöd för beslut (Situational Awareness Tool).

imi-iron-fist_movie
Film: IMI Iron Fist (4:00 min)

IRON FIST – Soft and Hard Kill Active Protection System

ADAPTIV – Cloak of Invisibility

BattleView 360 ‘See-through’ Armored Vehicle System

Läs även Semper Miles: BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär samt Sverige och Norden starkt framme i LAND 400

(Bilden visar en CV9035 från ett annat tillfälle. Foto: U S Government, CC0.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]