Foto: Riggwelter

Viktigt meddelande till vilken allmänhet?

Borde inte alla reagera om vi en vanlig natt blir väckta av de där hornen på hustaken? De där som testas klockan 15:00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december och överraskar de flesta.

Allt fler har dock inte kännedom om vad det gamla, beprövade och landsomfattande systemet ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) är till för? Det stod helt klart när sirenerna av misstag ljöd över södra Stockholm för några nätter sedan. Istället för att alarmeras och göra som det är tänkt valde många att ringa 112 och till polisen för att höra om det verkligen var på riktigt!

Även om de förvirrade som, om det varit på riktigt, genast gjorde situationen än värre för myndigheter, räddningstjänst o dyl genom att ringa kors och tvärs, inte var i majoritet så pekar händelsen på djup okunskap. Och vem kan egentligen klandra dem? Var fick den vanliga medborgaren information om VMA senast? Nej just det! Och att göra antagandet att gemene man aktivt letar dylik information är befängt.
Om svensken inte har eller får kunskapen om vårt mest grundläggande informationssystem, hur ser det då ut med resten av vår beredskap?

Felsökning pågår sedan i onsdags men ännu har ingen förklaring till falsklarmet presenterats.

Läs även Semper Miles artiklar: Vad är det som tutar så idag? och Kunskap och gemenskap för förståelse och uppoffring samt Jag fryser och är törstig – Varför gör ingen något?

(Foto: Riggwelter, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sv)