Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Till skydd för Tanum och Strömstad i rejäl stadsövning

Under kommande veckoslut blir det fart och fläkt i norra Bohuslän när en betydande styrka från hemvärnet övar i tätorterna. Att lösa uppgifterna i alla miljöer är viktigt att öva på och att samtidigt synliggöra förbanden i folks vardag är mycket bra, något som åter börjar förekomma runt om i landet. ”Det har nog varit rätt ovanligt under ett antal år, men nu har vi medvetet satsat på att öva ute i det civila samhället”, säger Dan Hagman, chef för Bohusdalgruppen, till Sveriges radio.

Det kommer att röra sig om cirka 250 fullutrustade hemvärnssoldater från 40:e hemvärnsbataljonen som med insatskompanier, fordon, en båtpluton och en flyggrupp övar bl a framryckning och väpnad strid inne i Tanums och Strömstads centralorter den 1-3 september. Och det kommer att höras också då man flaggat för att det blir skjutning med lös ammunition. Händelsen är noga förankrad, kommunicerad och blågula förbandsinstruktörer kommer finnas med i händelsernas centrum hela tiden.
Man tar även grepp om helheten och övar totalförsvarsfunktioner i samverkan med Länsstyrelsen, Polisen, Räddningstjänsten m fl civila aktörer.

På lördag kan man möta Försvarsmakten och sitt hemvärn under lite lugnare former när de finns på plats på torget i Strömstad för att informera, svara på frågor och rekrytera. Hemvärnets musikkår BohusDal, 407:e musikkåren, spelar i samband med detta klockan 12:00 och bjuder även in allmänheten till den gratiskonsert som ges i Strömstad kyrka med början 18:00.

40:e hemvärnbataljonen, Bohusbataljonen

Hemvärnet

Läs även Semper Miles: Hemvärnet lockar fler och Samarbetsvillig övning i centrum – ett välkommet inslag samt Skaraborgs regemente ger välkommet skydd och stöd

(Bilden är från en liknande övning i och kring Sundsvall och Härnösand förra året.)

– Friday to Sunday, some 250 troops from Bohuslän Home Defence Batallion, is exercising urban combat to protect the cities Tanum and Strömstad, northern west coast.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]