Sverige och USA kopplar samman fingeravtrycksregistren

Efter godkännande av regeringen är avtal på gång mellan Sveriges och USA:s polis att göra egna sökningar i varandras fingeravtrycksregister, rapporterar Ekot. Tillgången är förvisso ingen nyhet. Vi har redan den här typen av samarbete och utbyte länderna emellan men hittills har det krävts en formell förfrågan och en stundom tidkrävande handläggning.

Nu kommer man direkt, på egen hand, kunna gå in och söka i varandras brotts- och misstankeregister (samt amerikanska gränspolisens register), dock förutsatt att det handlar om misstanke om brott som kan ge minst ett års fängelse. Sökningarna kommer dessutom att ske avidentifierat vilket innebär att inga uppgifter är tillgängliga eller delas förrän efter eventuell registerträff och då på begäran.

Samarbetet med USA har pågått sedan 2011 och Sverige har även möjlighet att söka efter fingeravtryck och DNA i ett antal EU-länder sedan 2013.

Läs även Semper Miles: Tyskland och Frankrike vill ha tillgång till privata meddelanden samt Den nya svenska strategin mot terrorism

(Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: United States Department of Justice, CC0 PD.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Sweden and United States Police Forces to further connect Fingerprint registry this summer, allowing instant searches between the two countries to fight felony and terror.