Foto: Martin Mellquist/Forsvaret

Seriöst med nya räddningshelikoptrar och anläggningar

Norge satsar verkligen för att kunna undsätta om det skulle behövas. De befintliga Sea King-helikoptrarna ersätts med nya, större AW101 från Leonardo för Search & Rescue, transport, evakuering m m. I och med affären ökar man också antalet räddningshelikoptrar från 12 till 16.

AW101 har imponerande data. Den är utrustad med tre motorer, kan lyfta med en maxvikt på 15,6 ton, har en räckvidd på 49,3 mil (fem gånger längre än föregångaren Sea King), den lastar 25 personer utöver besättningen, har dubbla winchar o s v. Massor av ny intressant teknik och/eller tillämpning, bl a möjligheten att hitta, kommunicera med och t o m styra nödställdas mobiltelefoner samt fast elektronisk radar, automatiska rörelseindikatorer för eftersök på land och sjö. Och ja, till skillnad från våra maskiner har den lastkrok för att kunna bära externt, bra t ex vid skogsbränder eller andra katastrofsituationer!

Samtidigt passar man på att se över, samla och upprusta vad gäller markanläggningarna. Det blir nya standardiserade hangarer på baserna så besättningarna kan jobba, äta, träna och sova i direkt anslutning till helikoptrarna under tjänstgöringsperioderna.

Leverans pågår och den nya helikopterflottan ska, trots lite inledande försening i fjol, vara i drift till 2020.

I Sverige har vi sju räddningshelikoptrar av modellen AW139 inköpta och opererade av Sjöfartsverket.


Film: Making a Splash in Search-and-Rescue: Leonardo’s AW101 Helicopter (4:17 min)

Leonardo – AW101

Forsvaret – Luftforsvaret

Läs även Semper Miles: Helikoptrar och verket med en egen läskig kultur och Seahawk-helikoptern går i tjänst på nordliga breddgrader samt Helikopter 15 flyger stolt vidare och Helikoptrar för transport och eld till Mali

(Bilden: En av Norges nya räddningshelikoptrar i luften. Foto: Martin Mellquist/Forsvaret. Filmen: DefenseNews, Youtube)

– Large Leonardo AW101 SAR-helicopters for Norway, and the fleet grows to 16

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]