Foto: News Øresund - Johan Wessman

Kvar i landet men rejäl centralisering på annan ort

Sista arbetsdagen på Findus i Bjuv rycker närmare. Den 31 mars är det över. Findus ägare Nomad Foods LTD, ett multinationellt riskkapitalbolag (med huvudkontor på Jungfruöarna i Västindien) som specialiserar sig på att äga och driva livsmedelsföretag, klargjorde förra året att man avsåg flytta produktionen till sydligare breddgrader i Europa men det ser ut att ha blivit ändrade planer. Man blir kvar i Sverige men den stora egna anläggningen och strukturen i Skåne räddas dock inte. Istället blir det en centralisering med flytt en bra bit norrut då verksamheten läggs ut på företaget Toppfrys i Brålanda ett par mil norr om Vänersborg.

Toppfrys, en tidigare tuff konkurrent till Findus, som redan producerar 4.000-5.000 ton ärtor om året för ICA, Axfood med flera livsmedelskedjor, ser fram emot möjligheterna och anser sig ha kapacitet att på sikt dubbla sin produktion för att möta även Findus volym på ca 5.000 ton Ebba-ärtor per år! Utöver detta ska Toppfrys även paketera några av Findus frysta grönsaksblandningar.

Enligt en intervju med SVT:s lokala nyheter i Helsingborg beklagar Findus VD, Henrik Hjalmarsson, situationen att inga bönder i Skåne eller Halland ”som gjort ett fantastiskt jobb” kan fortsätta odla ärtor för Findus. Svenska bönder ställs mot varandra.

Med såna omstruktureringar och volymer får vi hoppas att ansvariga myndigheter noga har sett över konkurrenssituationen. Den enorma centraliseringen känns också obekväm vad gäller den gamla sanna devisen att hela Sverige ska leva. Vad betyder det här för nationens möjligheter att producera för att klara kris och isolation? Signalerna till marknaden är inte snygga och utgör en stor risk!

Läs även Semper Miles artiklar: Svensk livsmedelsproduktion är viktigare än så här och Viktiga lärdomar för svensk krissäkerhet samt Begynnande varubrist i Sverige vid snöfall kring Medelhavet

(Bilden visar Findus ärtskörd vid Mariebergs gård, Svedala, Skåne. Ett minne blott. Foto: News Øresund – Johan Wessman, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]