Foto: Fredrik Malmquist

Ingen garnison, ingen sjukvård, ingen landsbygd?

Hela Sverige ska leva. Det ser dock lite hopplöst ut på sina håll. Nu senast handlar det om den forna så viktiga garnisonsstaden Sollefteå, där all fast militär verksamhet lades ner under början av 2000-talet (I 21 efter närapå 200 år, T 3 efter dryga 100 år och Försvarets hundskola efter dryga 70 år). Nu skärs det vidare.

Sedan ett par dagar, den sista januari, har man inte någon förlossningsavdelning på stadens och regionens sjukhus! En drastisk åtgärd av de västernorrländska landstingspolitikerna som genom detta hoppas spara 15 miljoner kronor per år. Att man tvingar sina havande att bege sig ut på vägarna för en resa på åtminstone 1,5-2 timmar tycks inte ha påverkat beslutet.
Det här har upprört invånarna som protesterar och det har t o m talats om att ockupera BB. Det här uppmärksammas även utomlands, kanske särskilt, då ABF tillsammans med två barnmorskor drar igång kurser i att på egen hand föda i bil.

I juni 2016 försvann avdelningen för akut ortopedi och tidigare den här veckan meddelades det att även avdelningen för akutkirurgi läggs ner i Sollefteå. Formellt beslut kan komma att fattas redan nästa vecka!

Glesbygden avfolkas (och inte bara i Norrland) men gör man då sitt yttersta att skapa, utveckla och behålla förutsättningar? När man tar bort fundamentalt viktiga verksamheter får det svåra följder som dessutom blir besvärliga att åtgärda/återställa över tid.

Det är ett hårt slag mot Sollefteå och indirekt mot hela Norrland, en region som redan drabbats av olika neddragningar. Det handlar om Sveriges landsbygd. Om inte politikerna kan förklara och motivera sina beslut för väljarna riskerar missnöjet att eskalera /../ Paradoxalt nog är det dock en fråga som partiledarna ”kommer undan” eftersom man kan hävisa till landstingspolitikerna, som vanligt folk knappt vet vilka de är.” säger TV4-profilen Marcus Oscarsson i en analys.

solleftea-karta-revagar_ms-sm
Karta för förlossning och sjukvård med resvägar och restider – utan hinder i trafiken (och högst troligt på torrt sommarväglag)

UPPDATERAT 2017-02-03: ”Gör som landstinget Västernorrland – lägg ned sjukvården och rasera ett samhälle”. Tidningen Allehanda

Läs även Semper Miles: Nedskärningar i Landstinget – en samhällsrisk samt 13 garnisonsorter nu och då

(Bilden: Vy från centrala Sollefteå. Foto: Fredrik Malmquist, CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.en)

Källor: TT, Allehanda, Folkbladet, Expressen, Marcus Oskarsson, Eniro

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]