Foto: Qweasdqwe

Företagande och hela städer hotas av ryska försvarets skulder

Myndigheterna i Murmansk är oroade så här inför stundande höst och vinter. Inspektioner har visat att värmeanläggningarna för de militära städerna Alakurtti och Zaozersk, intill Alakurtti flygbas respektive Zapadnaya Litsa marinbas, är i oacceptabelt skick och att uppgraderingsarbetena är långt bakom tidplanen. Det är dock inte det enda man förfasas över.

Företagen som levererar uppvärmning, gas och vatten till ryska försvaret har svårt att få betalt. Viceguvernören i Murmansk Yevgeny Nikora har informerat ryska energiministern om läget, att Försvarsministeriet nu har obetalda skulder till entreprenörer i regionen på totalt 1,1 miljarder rubel (motsvarande ca 145 miljoner svenska kronor). Det får såklart allvarliga konsekvenser för fortsatta leveranser, underhållsarbeten och flera underleverantörer har tvingats gå i konkurs. Även det stora företaget Oboronenergosbyt med ansvar för, och monopol på, inköp och tillhandahållande av elektricitet till försvaret har i sin tur det kämpigt med växande skulder, för närvarande ackumulerat 226 miljoner rubel (ca 30 miljoner SEK) i Murmansk för den senaste 12-månadersperioden. Viceguvernör Nikora kallar situationen för kritisk och har rekommenderat försvarsdepartementet att vidta åtgärder för betalning av skulderna före den 1 september.

Löser det sig inte ser det ut att kunna bli extra kallt för såväl militären som många andra på Kolahalvön i vinter.

(Bilden: Busstationen i Alakurtti, en novemberdag 2014. Foto Qweasdqwe CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Källor: The Independent Barents Observer, pressmeddelande från styrelsen i Murmanskregionen