Under åratal har det uppmanats till fokus på Gotland, något som varit mer än nödvändigt och något som vi ansvarskännande självklart ställt oss bakom. På den stora, strategiskt viktiga ön som fram till ödesåren 2000-2005 varit välbefäst har man nu frångått grundprincipen med tillrest försvar och det byggs åter upp en fast militär närvaro. Det har tagit tid att nå dit men nu är man i full gång. Mycket, mycket bra!
Det har det blivit dags att lyfta blicken och även se hur det är ställt med den militära närvaron i resten av vårt avlånga land. Överallt och för samtliga truppslag. Försvarsmaktens närvaro skänker såklart skydd, trygghet och bättre organisatoriska möjligheter men även generella positiva effekter på samhällen och regioner. Vi behöver fler ”Gotland”. Är det svårt att finna kandidater? Knappast! Kanske borde just din hembygd och/eller favorittruppslag stå på tur.
Hur är det med den fasta närvaron norr om en tänkt linje mellan Boden/Luleå och Arvidsjaur? (KARTSKISS HÄR!) Förr var man ”beredd på allt överallt”. Nu är det tyvärr rätt stilla.
Och söder om det? Låt oss utgå från samma linje, Boden/Luleå – Arvidsjaur, och dra ytterligare en som skär Uppsala – Såtenäs. Vad finns i det enorma landområde däremellan förutom Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå med en personal om 172 uniformerade och civila själar? Inte mycket. Vad finns förresten i Uppsala (som ju inte ens ligger i Norrland)? Två utbildningsinstitutioner samt delar av Försvarsmaktens logistik!
Detta utgör en mycket stor del av Sverige. Vad sägs om att här återupprätta ett par-tre infanteriregementen, Norrlandskustens marinkommando (MKN) och en av flygflottiljerna F 4 (Östersund) eller F 15 (Söderhamn) samt inte minst 213:e Stridsflygdivisionen Urban Gul i Kiruna? Nästa Gotland kanske är delar av Norrland?
Tittar vi närmare på den senare linjen, Uppsala – Såtenäs, tvingas vi inse att även halva Svealand hamnar ovanför och utanför i den västra delen med Karlstad i spetsen.
Vi lämnar linjer och landsdelar. För centrala Sverige rör det sig snarare om ett bälte rätt över landet med både ”framsida” och ”baksida” (vilket som är vilket får var och en själv tycka som den vill). Det är befolkningstätt och här finns större delen av vårt försvar. Det betyder dock inte att allt är frid och fröjd. I Göteborg t ex, den näst största staden vi har och vår viktigaste hamnstad, representeras Försvarsmakten av Försvarsmedicincentrum och i garnisonens presentation räknas det in marina enheter som även representerar östkusten samt hemvärnsungdom och rekryteringsmyndigheten, polisen, FORTV, m fl.
I det här bältet mellan väst och öst behövs infanteri, ingenjörsregementen (notera plural), luftvärnsregementen, pansar öster/nordöst om Vättern OCH återupprättandet av Huvudstadsjakten eftersom Stockholms närmaste flygflottilj idag är F 17 vid Vänerns södra stränder!!! Kanske borde någon av våra största städer vara nästa Gotland?
Vi är ett land med långa kuststräckor och skärgårdar. Därför behövs generellt en utökning av Marinens volym och bestyckning liksom Kustartilleriets återkomst!!! Marinkommando Väst och Ostkustens Marinkommando, tack!
Försvar av hav och kust gäller såklart inte minst i våra sydligare delar. Hur ser det ut med den militära närvaron längs Östergötlands- och Smålandskusten? På och kring Öland? Skåne runt?
Vi suktar efter kraften som Hässleholm en gång stolt kunde leverera och varför inte öppna flygflottiljen i Ängelholm, F 10 igen? Hur vore det med ett artilleriregemente och en helikopterdivision även i söder? På Gotland behövs vidare (bl a) en stationär Stridsflygdivision! Kan nästa Gotlandssatsning komma att ske i sydöst eller t o m på Gotland självt?
Kandidater för återupprättande av försvar finns som synes. Här är mer att önska och lyfta fram men vi har valt att vara blygsamma för att inte skrämma vare sig beslutsfattare eller vanligt folk.
Arbetet måste gå vidare. Att våga se behov, skapa lösningar och besluta om genomföranden! Gärna på flera områden och geografiska platser samtidigt men för all del, kan vi bara fokusera på en sak i taget är den naturliga frågan – Vad blir nästa ”Gotland” – och hur snart?
Kartskiss, linje mellan Boden/Luleå och Arvidsjaur samt Uppsala – Såtenäs
Läs även Semper Miles: Inrikes- och utrikesläget kräver ansvar och handling och Gotlands regemente äntligen tillbaka samt Kanske ny vår för Norrlands försvar och samhällen och Återupprätta nedlagda regementen
(Bilden är från ett tidigare tillfälle av beredskapskontroll med stridsvagn 122 på Gotland.)
– Gotland island have enjoyed major focus for a long time and now regain defence. The Swedish reconstruction must continue for security and stability. What will be the next ”Gotland”?
[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]
Man ser runt om i världen att strider står och avgörs i och runt de större städerna.
Med det i åtanke borde ett fullutrustat infanteriregemente med fokus på strid i bebyggelse i närheten av våra tre största städer va något som vi borde va i stort behov av och prioritera. Regementenas placering i direkt närhet till städerna gör att de inte behöver fullt ut mekaniseras och borde därav bli billigare…
Kommer det nyöppnade regementet på Tofta heta P18 som det gamla eller får det någon helt annan beteckning?
Försvarsmakten, Regeringen, Sveriges Radio och de flesta media nämner ”Gotlands regemente”. Lokala dagstidningen Gotlands Tidningar har även rapporterat ”P 18”.
Inomflygvapnet är nog troligast att man inom det kommande decenniet baserar stridsflyg på F 16, och det hoppas jag verkligen att man gör. Därefter kommer F 4 enligt mig med sitt läge och alla byggnader som finns kvar där. Övriga f.d. flottiljer blir svåra eller närmare omöjliga att öpnna. Jag tycker heller inte att det behövs fler flottiljer heller om man återtar F 4 och F 16 igen. Men även detta blir nog svårt. Det saknas så oerhört mycket personal och materiel idag.
Bra artikel i övrigt. Dock tycker jag att den är lite överdriven och har fel fokus. Det känns mer som om författaren vill ha det som det var förr, trots att det då fanns ännu fler förband än vad som nämns i artikeln.
Men jag håller helt med om att det oavsett behövs en kraftig ökning av försvarsförmågan och jag hoppas att ”nästa Gotland” kommer snart.
Välnyanserat Felix (och tidigare kommenterare). Tack! Östersunds läge är ypperligt med jämna avstånd till såväl Luleå som Uppsala och gränsen i väst samt Bottenhavets gränsvatten. Vad beträffar önskan att få tillbaka det gamla vore det en utopi av stora mått. Nej, det var inte målet. Vi måste tänka nytt, kanske ”nygammalt”, där vi behöver se över mycket men inte jaga efter monumentala kaserner i sten och forna dagars volymer. Visst, det blev lite brett pådrag men nog finns det mycket att slå ner i och väcka tanken kring runt om i riket.
Det blir förmodligen lågt hängande frukter först. Ex Göteborg har lediga kaserner efter Rekmynds flytt och skjutfälten finns i stort sett kvar. Någon typ av amf? Sen skulle man kunna flytta sjukhuskomp till exvis Säve. Gbg garn är anpassad för marin utbildning inte arméförband.
En återuppbyggnad av nedlagda regementen och flottiljer kan vi nog bara drömma om . Om vi tittar på min del av landet så äger PEAB både fd F5 och fd F10 och det tror jag inte de är intresserade att avyttra för samma summa kaffepengar som de en gång köpte flottiljområdena för. Likadant är det på Gotland där P18 området såldes för 40miljoner och man nu lägger ca 700miljoner på att bygga nya kaserner motsvarande en bråkdel av gamla P18. Om ska bli verklighet av en uppbyggnad värd namnet pratar vi en försvarsbudget av astronomiska mått och tvångsinlösen av gamla regements- och flottiljområden. Tiden har inte heller stått stilla inne på dessa områden. Gamla F10 inrymmer en sportbilstillverkare, flyktingförläggning, åkeri , gymnasieskola mm och dessa har anpassat byggnaderna efter sina verksamheter så det blir inte billigt att återställa dessa. Precis innan nedläggningen lades det ner ca en halv miljard på att Gripenanpassa och renovera flottiljen.