Var är Black Knight – BAE:s UGCV?

För några år sedan presenterade BAE Systems prototypen Black Knight, en fjärrstyrd och t o m delvis självgående mindre stridsvagn, en s k Unmanned Ground Combat Vehicle (UGCV). Var är den nu? Enligt källor online fanns det begränsningar i GPS- och de trådlösa kommunikationssystemen (där just kommunikationen skulle vara det riktigt svåra att lösa). Det låter lite häpnadsväckande då man sedan länge löst liknande kommunikation för t ex UAV:er
och idag, inom BAE, håller på att ta fram fjärrstyrda sjöstridskrafter där man enligt egen uppgift ska ha lösningar på just positionering och kommunikation/stridsledning.

Black Knight skulle kunna skickas fram för spaningsuppdrag och även tjänstgöra i situationer där det behövdes eldkraft, helt utan att riskera egna soldaters liv. Med en 30 mm-kanon och en 7,62-kulspruta skulle jobbet kunna göras på distans. Den kunde luftttransporteras men var för den skull ingen liten rackare med data som 5 m lång, 2,4 m bred och 2 m hög – och med en vikt på 12 ton! Antingen har man gått in i en topphemlig fas eller så har det faktum att BAE Systems inte är ensamma på UGCV-marknaden haft negativ påverkan.

Tanken med den här sortens fordon är rätt då man kan skicka fram en eller flera fordon för att rekognosera eller t o m angripa. Antingen för att testa fiendens storlek och motståndskraft eller för att på ett säkrare sätt bana väg för de egna styrkorna. Vi ser fram emot utvecklingen och nyheter på området – gärna då i en svensk eller svenskrelaterad skepnad. Kanske kan den ypperliga Armadillo-plattformen från BAE Hägglunds komma till nytta här? Kanske rejält nerskalad?

Läs även Semper Miles artikel: UAV men som båt på gång från SAAB