Foto: Ryska försvarsministeriet

Nya ubåtar på väg medan de befintliga livstidsförlängs

Här avvecklas det då inte, tvärt om, och man lockas att fundera kring ifall behovet verkligen finns – ens med ryska mått. Den 30 år gamla ubåten Tula (K-114) av Delfin-klass (NATO-beteckning: Delta IV) har legat inne för renovering och uppdatering i Severodvinsk sedan 2014. Under kvartal fyra i år ska den återinsättas i tjänst med norra flottan.

Tula är en s k SSBN, alltså atomdriven ballistisk ubåt, på 11.740 ton och en längd om ca 167 meter. Den är utrustad med 16 ballistiska Sineva-missiler som har fyra nukleära stridsspetsar vardera och en räckvidd på över 800 mil. Totalt är sex båtar av Delfin-klass operativa i norra flottan och näst på tur för en ordentlig översyn är systerbåten Bryansk (K-117), för övrigt känd som den 1000:e ubåten som byggts i ryssland.

Det resurs- och tidskrävande servicearbetet genomförs trots att Delfin-klassen kommer att ersättas med den senare och något större Projekt 955 Borej-klassen (NATO-beteckning: Dolgorukiy), ett arbete som redan är igång eftersom tre Borej-båtar är operativa, varav en i norr. Under en övergångsperiod kommer de båda klasserna att verka sida vid sida vilket betyder en ordentlig ökning av antal och eldkraft. Övergångsperioden ser dessutom ut att kunna bli en lång historia när man parallellt med leverans av de nya båtarna alltså renoverar och uppdaterar de befintliga.


Film: Sunset Atom-U ”Tula” Project 667 ”Delphin” in Severodvinsk (2:09 min)

Russian submarine Tula (K-114)

Projekt 955 Borej

Zvezdochka Shipyard JSC, Severodvinsk

Karta Severodvinsk

Läs även Semper Miles: Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk samt Ryssland bygger mångfacetterad infrastruktur i vattnen i norr och Ubåtsmarknaden och A26 – världens modernaste ubåtsprogram

(Bilden: ”Russian submarine Tula (K-114)”. Foto: Ryska federationen, försvarsministeriet, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ru)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]