Foto: BAE Systems

BAE erbjuder Patria och Hägglunds i fas 2 av LAND 400

Försvarsprojektet LAND 400, där Australien kommer att införskaffa ca 225 nya toppmoderna markfordon, går vidare. En kommande mångmiljardaffär där flera aktörer känner sig manade att leverera men där den skandinaviska lösningen ser mycket bra och stabil ut.
I fas 2 nämner BAE Systems, enligt nya uppgifter i samband med mässan Eurosatory, fler detaljer kring sitt bud. Det handlar, enligt vad vi erfar, om att erbjuda Patria AMV (Armoured Personnel Carrier), antingen i det befintliga utförandet eller som förlängd version, samt tornlösningen E35 från Hägglunds. Definitivt bland det allra bästa man kan få i materielväg men enligt välrenommerade IHS Jane´s handlar det även om möjligheter för Australiensisk industri och både Hägglunds och Patria har en historik där tillverkningen av exporterade system flyttat ut till utländska entreprenörer.
”Att överföra teknik är en central faktor i vårt bud. Hittills har Patrias AMV byggts i fem länder och dit Hägglunds CV90 exporterats har tornet byggts inhemskt.” säger Brian Gathright, kampanjansvarig för BAE Systems LAND 400.

En möjlig god och viktig affär för BAE Systems men vad den kommer att innebära för skandinavisk (svensk) försvarsindustri, inte minst i form av arbetstillfällen och bibehållen kompetens till fortsatt utveckling och produktion, återstår att se.

Australian Army – Land 400: Seven success factors underpinning the plan to modernise Army’s armoured fighting vehicle

Film från BAE Systems – BAE Systems AMV35 ready to go (1:25 min)

Läs även Semper Miles artiklar: Kanske svenska och finska fordon till ”Down Under”, Imponerande försvars- och säkerhetslösningar så långt ögat når samt Fler CV90 till Norge – oöverträffad i sin klass

(Bilden: ”AMV35 on Australian soil”, BAE Systems)

Källor: BAE Systems, IHS Jane´s 360, The Advertiser/Adelaide Now, Australian Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]