Underfinansierad och skakig vision

Det behövs och ska bli fler poliser i Sverige säger finansminister Magdalena Andersson. En god inställning då vi blir fler människor i landet och läget samt polisens vardag har förändrats markant de senaste åren. Det blir dock snabbt motsägelsefullt säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Regeringen väljer överraskande att ta bort målet på 20.000 poliser och budgeterar med en miljard mindre än vad som tidigare lagts fram som behov för att verksamheten ska fungera i den nya organisationen. Polisförbundet anser att den nya polisledningen inte lyssnar på vare sig dem eller medarbetarna och befarar att den underfinansiering som nu är ett faktum kan förvärra detta. Även de önskade krafttagen för förebyggande arbete kommer på skam och blir istället en samordnare.

Det ska alltså bli fler poliser, och göras mer, med mindre pengar. Ekvationen går kanske att få ihop som vision på papper men frågan är hur det ska kunna lösas i verkligheten. Besvärligt för polisen – och för oss medborgare som man har i uppgift att serva och skydda. Hon verkar stark och driven, Lena Nitz, låt oss hoppas att hon och hennes kollegor orkar.

Polisförbundet – Vi behöver gasa, inte bromsa

Fler källor: Dagens samhälle och Aftonbladet

(Bilden föreställer Polisförbundets ordförande Lena Nitz flankerad av poliserna Sam och Per i Almedalen i somras.)