Foto: Tommy Olsson

Spännande framtid efter många händelser för Saab kring jul och nyår

Att verka och växa i en stenhård världsmarknad kräver innovation och kvalitet men även affärsplaner och tillväxt. Vår i särklass största svenska aktör på området försvar och säkerhet, Saab, är internationellt eftertraktad och det känns som de varit lite extra i ropet och om sig och kring sig så här i december och juletid.

Senaste nytt är att Saab går in och stödjer den koreanska forskningen för avionikutrustning som AESA-radar. Lite konstigt kan tyckas då koreanerna avser bygga stridsflyg som skulle kunna konkurrera med Gripen och framtida svenska system. ”En av våra målsättningar är att utveckla ett inhemskt stridsflyg i Sydkorea tillsammans med lokala myndigheter och företag.” säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.
I det uttalandet kan det skönjas mer än bara deltagande i forskning. Nog väljer man att vara med här av en anledning (eller är det att utläsa mer än vad som sägs)? Anders Carp igen: ”Sydkorea är en viktig partner och vi är stolta över att vara en del av deras utvecklingsprogram för nosradar. Detta visar än en gång att Saab är en ledande partner och leverantör av den senaste teknologin inom stridsflyg.”

Just AESA-tekniken har visat sig extremt viktig vilket Saab fick erfara och åtgärda när Indien testade möjliga stridsflygplan i ett tidigare skede och påpekade att man krävde just Active Electronically Scanned Array (AESA), eller på svenska ”Aktiva fasstyrda antenner”. I den möjliga affären med Indien talas det ju dessutom om tekniköverföring.

Lite extra i ropet och om sig och kring sig var det. Mer nyheter då? Som vi tidigare rapporterat kommer Saab att under fyra år utrusta nya Leopard 2 A7V-stridsvagnen med Barracuda-kamouflagesystemet MCS och så slår man till och köper Dockstavarvet och Muskövarvet med kort varsel. FMV har beställt produktion av ”ett antal” JAS 39E där man ska nyttja materiel från JAS 39A/B samt att kompletteringsanskaffa ny materiel (istället för att ge sig på de operativa C/D-versionerna). Och så har Saab förvärvat Linköpingsföretaget Applied Composites AB, specialiserade på kompositer, för att säkra framtidens markstridssystem och avancerade radomer (Radar Domes, antennskyddslösningar). Sist men inte minst kliver Saab fram och ökar sin närvaro i Förenade Arabemiraten där man nyligen invigde sin nya anläggning i Abu Dhabi för utveckling och produktion av försvars- och säkerhetsprodukter, inledningsvis med fokus på sensorsystem.

Det är en internationell erkänt stark och uppskattad aktör och en fortsatt spännande resa. Självklart händer det normalt mycket och än återstår det en vecka av möjliga överraskningar för året. Så långt har Saab ca 15 500 medarbetare och en årlig försäljning på över 28 miljarder kronor.
2018 blir definitivt spännande och bär med sig nya idéer, affärer och möjliga förvärv. Gripen E, nästa generations ubåt A26, det kan bli 1 000 stycken T-X skolflygplan, möjliga leveranser på flera områden till Australien, Carl-Gustaf, Giraffe, möjlig ökad etablering i Storbritannien och mycket, mycket mer.


FILM: Saab’s Thinking Edge (4:21 min)

Läs även Semper Miles: Svensk kamouflage i stororder för nya tyska stridsvagnar och Varven i Docksta och på Muskö säljs innan nyår samt Saab i fler affärer för radar och kommunikation och Gripen eller F-16 när Indien köper 120 nya plan

(Bilden: Gripenplan från flera nationer samlade. Foto: Tommy Olsson, PD CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

– Serving the global market with world-leading products, services and solutions, Saab grows by further innovations, acquiring more skill and knowledge, collaborations and international presence.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]