Foto: Adville

Äntligen är årets största afton här

Sommarsolståndet är passerat och nu ska midsommar firas. En urgammal fest som engagerar, kanske mest av alla helger över året. Förr en hednisk tradition som omtalas redan i de isländska ättesagorna och som sedan sammanföll med det kristna firandet av Johannes döparens födelsedag. Nuförtiden är midsommar festernas fest där familjer och vänner kommer samman med dans kring midsommarstången (vars symbolik, fallos eller kors, alltjämt diskuteras), kransar i håret, färskpotatis, sill och nubbe, jordgubbar, sju sorters blommor under kudden och festande långt in i den ljusa sommarnatten, full av magiska krafter.

Unikt för Sverige? Nja, det firas på flera håll runt omkring oss vid denna helg men visst är vårt firande med midsommarstång, ringlekar och svenska attribut tämligen ett unikt fokus. I Danmark och Norge firar man S:t Hans dag, Johannes Döparens afton, med sammankomster kring eldar (midsommarbål) och lekar. I Finland har man samlat tre högtider under helgen som man kallar Juhannus, innehållande den hedniska midsommaren, finska flaggans dag och Johannes Döparens dag. Även här är det vanligt med midsommarbål. På kontinenten firas snarlika majfester men inget är väl som den gamla, mystiska svenska varianten som sätter fart på var och en!?

Trevlig midsommar på er – och skänk en tanke, och en skål, till alla som är i tjänst denna afton.

(Bilden visar resning av stången i Sölvesborg 2013. Foto Adville CC BY SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Källor: Nordiska museet, Wiki, Expressen, Aftonbladet