Foto: PD

Förnekelse och ”Civilförsvaret visar Stridsbåt 90”

Idag är det dags för den ”soliga traditionen på klipporna” igen. Längst ut i kustbandet i Timrå kommun strax norr om Sundsvall samlas ett par tusen enligt arrangören för att under några timmar ha det trevligt på Åstön där det hålls marknad, gudstjänst, visas föremål från förr, dras lotter, gissas fisk m m.

Stridsbåt 90 då och en från Civilförsvaret dessutom?!
Nej, vi har inte blivit snurriga eller okunniga, rubriken är en av händelserna hämtad ur programmet för Åstödagen. Högst troligt som på senare tid, en stålgrå 90H från Dockstavarvet som sladdar upp och läger till. Klart.
Fram till för några år sedan, en bit in på 2010-talet, var det där med Stridsbåt 90 ett huvudnummer med uppvisning och pangande när styrkor ur Hemvärnet dramatiskt landsteg till allmänhetens stora intresse. Men då arrangören ett år kom på att uniformer, vapen och soldater ju kunde skrämma både djur och människor blev det kalla handen.

Det ÄR alldeles fantastiskt med den egna bygden, historia, gemenskap, sommarens vyer och dofter, båtliv, fiske med mera, inte minst här i den otroligt vackra Norrlandskusten, men kopplingen till försvar av denna möjlighet och vår oberoende frihet tycks inte skänkas en tanke.

Åstödagen är en tradition sprungen ur den militära verksamheten på ön. En gång om året anordnade Krigsmakten en familjedag. Vidare räddades den gamla miljön på initiativ av major Carl-Olof Svensson. Han bearbetade myndigheter, drev insamling av kulturhistoriskt viktiga föremål och tog initiativ till öns fiskerimuseum som öppnades 1967. Åstödagen i sin moderna form föddes.
Så sent som 2006 gjordes en sanering av området och betecknas nu som friluftsområde. ”Det var tur att militären kom, för annars hade området varit privatägt och stängt för allmänheten. Men det var också tur att de inte fick igenom sina planer, för då hade allt varit borta, säger förra Åstöbon Karin Sjögren” i en artikel i Sundsvalls tidning (se länk för hela artikeln ”Så räddades Åstön” nedan).

Att medvetet vifta bort decennier av försvarsverksamhet och majorens goda gärningar känns inget vidare och för varje år som går av förnekelse och behovet av att skydda besökarna från det svenska försvaret kommer det tyvärr att bli än mer gällande och riktigt. Är det möjligt att på något sätt få ordning på det här eller är det redan för sent?


Bildserie, övning på Åstön från förr (bläddra åt höger för fler bilder)

Sundsvalls tidning – Så räddades Åstön

Skeppshamn- Åstödagen

Läs även Semper Miles: Fokus Strid mot landstigning på Aspö i sommar och Hemvärnet övar på viktiga platser utanför och inne i stan samt Låt soldater framstå som soldater emellanåt och Tiotusentals ryska soldater i anfall mot östkusten 1719

(Stora bilden: ”Skeppshamn, Åstön naturreservat, Timrå kommun”. Foto: PD, Public Domain. Lilla bilden är ur fotoserien ”Åstön. Repövning och matberedelser i köket.” Foto: Paul Lindgren/Sundsvalls museum. CC BY-NC 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sv)

– Keeping history away from public on historical day. The former military island ”Åstön”in Northern Sweden, culturally saved by an officer´s good deeds in 1960’s and today open for the public continually choose to keep local forces from appearing for display on the annual day festivities, as uniforms, weapons and soldiers might scare visiting people and pets

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]