TT Nyhetsbyrån och svensk press uppmärksammar boken Alltid Före:
Bilden av preppern är ofta en machoman som bunkrat med frystorkat och står redo med armborstet. Men hur preppar en vanlig människa, speciellt när hushållskassan är knapp?
De färdiga prepperlådor som säljs är i och för sig bra – men dyra. Och det behöver inte vara dyrt och svårt att vara beredd. Det är bättre att höja sin beredskap lite och långsamt än inte alls, säger Jon Svärdhagen, medförfattare till boken ”Alltid före”.
– Maten är en ekonomisk faktor. Vi tänker att man kan köpa på sig lite mer av det man äter – kanske en extra påse pasta, en extra burk ärtsoppa.
– Efter ett tag är det nästan som en egen butik. Det finns alltid något att ta av.
– Särskilt om man har barn gäller det att man har sånt som de tycker är gott.
Rotera maten
Det man köpt senast ställer man längst bak i skafferiet, på så sätt får man en naturlig rotation på matvarorna så att inget står och blir gammalt, förklarar Jon Svärdhagen.
– Man köper det man äter och äter det man köper.
Ett stormkök ingår i grundutrustningen, påpekar han. Nuförtiden går de att köpa billigt i många affärer eller på loppis. I frysen kan man ha några petflaskor med vatten.
Han understryker att en krissituation inte måste vara ett långvarigt strömavbrott eller översvämning.
– Det kan vara att du blir av med jobbet, separerar eller blir sjuk. Det kanske det inte blir några rubriker av, men för den enskilde och för hushållet kan det vara ett totalt haveri.
– För många är det här en tuff matematik, men att ha så att det räcker för tre månaders utgifter på kontot är mycket värt.
Att spara pengar kanske inte är det man prioriterar högst när man redan har svårt att få pengarna att räcka till, men Jon Svärdhagen tycker att man kan se över sina utgifter en extra gång. Att spara lite är bättre än att inte spara alls.
– Behöver man till exempel verkligen alla abonnemang? Om du kan spara 50 kronor i månaden blir det 600 på ett år och det räcker till ganska mycket mat.
Träning är gratis
Prepping är inte bara att ha ravioli och knäckebröd hemma och extra pengar när det behövs. Det handlar om att vara förberedd och det finns sätt att preppa som är helt gratis. Ett är att hålla sig i form.
– Träning är bra för den mentala hälsan. Man mår bättre, fattar bättre beslut och kräver mindre omsorg från samhället. Och det är mer eller mindre gratis.
Det är också viktigt att ha ett socialt nätverk som man kan ta hjälp av.
– Det handlar om att ta hand om varandra, lika mycket som sig själv. Ju fler som har en grundläggande beredskap desto mer motståndskraftigt blir samhället.
Fakta: Dålig beredskap
Rekommendationen för privathushåll är att ha beredskap för 72 timmar för att klara till exempel ett längre strömavbrott.
Enligt en undersökning från Kantar Sifo i juni 2021 hade 73 procent inte alls eller bara i liten utsträckning gjort förberedelser i hemmet inför en eventuell kris.
Undersökningen visade att krisberedskapen är låg i alla åldersgrupper och även uppdelat på män och kvinnor.
|||
Alltid Före – Boken: Läs mer och beställ den här
Läs även Semper Miles: Alltid Före – Ingen är bättre lämpad att lösa det här än du och Krisexperimentet i ett strömlöst Sverige är tillbaka samt Bristen på grönt kvar och handlar egentligen om så mycket mer och Våra skyddsrum prioriteras liksom fortsatt utveckling
(Bilden: ”Det är bättre att höja sin beredskap lite och långsamt än inte alls, säger Jon Svärdhagen.” Foto: Rekyl/TT. Bearbetat, Semper Miles.)
[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]