Hobbyflyg gratis och syns i den parallella flightradarn

Helgen håller på att ta slut men lugn, bara lugn, den kommande veckan har långt ifrån börjat. Idag är en möjligheternas dag och här kommer ett litet hobbytips som fungerar både idag och framöver.

Varför inte göra som i sången och ”gå upp och pröva dina vingar”? På nätet finns en öppen och helt gratis flygsimulator att ge sig i kast med. Den heter GeoFS och är varken för simpel eller för avancerad. Inget behöver tankas hem eller installeras och man behöver inte registrera sig någonstans!

I GeoFS flyger man med hjälp av tangentbord, mus eller joystick (de håller även på att implementera styrning med mobilen). Alla styrvarianter fungerar men vi rekommenderar inte helt överraskande joystick.
Vidare är miljön fantastisk. All mark är fotorealistisk av den typ man hittar hos kartleverantörerna online, inte full 3D men ändå! När man tittar ut från sitt flygplan ser det ut som det gör i verkligheten oavsett om du är över alperna, någon flygflottilj, på andra sidan jorden eller kring din bostad (något man verkligen inte skämts bort med i de dyra och svåra simulatorerna på marknaden).

Och så var det det där med ”flightradarn”. Många håller koll på den äkta trafiken i t ex Flightradar24. I simulatorn GeoFS finns en likadan miljö för karta och navigering där varje deltagare blir en del av grafiken i realtid. Äkta flyg visas också och visualiseras inte bara på kartan utan även i luftrummet(!) ”GeoFS is multiplayer and displays ADS-B (real life) commercial traffic in real time.” Klart läckert och praktiskt för att välja och hålla koll på sin position, flygplatser, eventuella kompisar som också kliver på samt andra som är uppe och far omkring.

Inte mindre än 29 flygtyg finns att välja mellan så långt och det går att starta och flyga var som helst i världen! Nu direkt (men börja för all del med att investera fem minuter på att kolla ”Instructions” på hemsidan). Mer behövs inte för att komma igång. Gratis frihet. Varför inte ge det en chans?


Reklamfilm: GeoFS 2.1 (5:06 min)

GeoFS – Free Flight Simulator with Worldwide Aerial Imagery, officiell hemsida och simstart

Läs även Semper Miles: Minnen från kalla kriget när gammal ID dyker upp [i Geo-FS] och Med näsan duktigt i blöt i enklaven Kaliningrad samt Stridsbåt 90H hemma hos dig

(Bilden är ur ordinarie miljön i GeoFS. Författaren i en An-140 över Bromma flygplats.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Go fly totally free online with exciting and well made GeoFS. No need to download or install anything or even register to become part of this!