Foto: MKFI

Finska marinens 100-årsjubileum och årsdag

Under dagarna två, idag och i morgon, firas den finska marinen ordentligt på sitt 100-årsjubileum och på sin årsdag.

På plats i Åbo, vid stränderna av Aura å som tillfälligt gjorts till militär mark/skyddsområde, finns marinens samtliga fartygsklasser representerade liksom besökande örlogsfartyg från Sverige (HMS Visby), Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Storbritannien. Pampigt värre och man håller Open Ship för allmänheten, att få kliva ombord och komma riktigt nära är alltid uppskattat. Under dagen och aftonen bjuds det också på försvarsmusik och musikuppträdanden.

I morgon, måndag 9 juli infaller Marinens årsdag vilket firas med paradmönstring som tas emot av såväl kommendören för försvarsmakten, general Jarmo Lindberg och kommendören för marinen, viceamiral Veijo Taipalus. Det skjuts salut med 21 skott, ges föredrag om marinens historia och nutid m m.

Man räknar med folklig uppslutning och varnar för trafikstörningar i Åbo, både p g a omdirigering av trafiken runt området och det stora antal människor som kommer för att hylla och vara med om något speciellt. Tiderna är söndag 15:00-20:00 samt måndag 12:00-19:00 och platsen är vid inloppet till Aura å ”framför Forum Marinum”. Stort grattis till Finland och den finska marinen!

Satellitbild, karta, gatuvy m m

Information, skiss över området m m på den officiella facebooksidan (på finska men det går att automatöversätta)

Merivoimat – Finnish Navy

Läs även Semper Miles: Finska Marinen modifieras och förstärks 2018 och Ett sekel med Ilmavoimat firas stort till helgen samt Mycket aktivitet för finska försvaret som märks och hyllas och Gratulationer på självständighetsdagen och 100-årsjubiléet

(Bilden är från ett tidigare årsdagsfirande i just Åbo. Något beskuren. Foto: MKFI, CC0 PD.)

– The Finnish Navy celebrates its official anniversary and 100 years of service, Turku/Åbo 8-9th July

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]