Närhet och tvång som vapen i kampen mot väst

Två avsnitt har visats och handlingen sätter fart. Än är det inte för sent att haka på och följa TV-serien Berlin – under samma himmel, spionthrillern som tar ett annorlunda grepp och samtidigt får med människoöden och miljöer under kalla kriget. Det sistnämnda har vi tacknämligt skämts bort med under senare år med serier som Weissensee och Deutschland 83.

Den inledande scenen som slog an tonen i första avsnittet kändes klart annorlunda. Inte miljön men väl ämnet för lektionen på spionskolan där de manliga eleverna drillas i förförelse av kvinnor. För den Östtyska underrättelsetjänsten Stasi var alla medel tillåtna och värda att testas. Även ”postcoital underrättelseinhämtning”.

Unge agenten Lars Weber skickas 1974 till Västberlin för att under sitt första uppdrag någonsin, försöka skapa en relation med den medelålders Lauren Faber (spelad av svenska Sofia Helin) för att på så vis komma åt västs stora signalspaningsanläggning på Teufelsberg.
I öst går livet samtidigt vidare med en klaustrofobisk känsla. Webers kusin Klara kämpar för att komma med i simlandslaget och OS, en chans som visar sig kosta. Deras granne håller koll i området och rättar som den gode medborgare han är in folk samt rapporterar oegentligheter till myndigheterna. Den homosexuella läraren drömmer om att fly medan folk i hans närhet, utan att någon vet om det, faktiskt arbetar på det. En klart sevärd thriller som även utgör dokument från en orolig tid i Europa och världen.

De som följt serien från början inväntar spänt tredje avsnittet som går på tisdag den 30 maj. Den som känner för att kliva på tåget i efterhand får en bonus eftersom första och andra avsnittet finns på SVT Play och kan ses på raken om man vill – utan reklam.


The Same Sky – World Premiere Screening Trailer (4:00 min)

SVT Play – Visade avsnitt att välja och se helt fritt

Läs även Semper Miles: Allt för fiendens information i Deutschland 83 och Kalla kriget fortfarande hett i Deutschland 86 samt Helikopterrånet som chockade Sverige blir film med Jake Gyllenhaal

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]