Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Ställ fram klockan för 39:e gången

Vårdagjämningen är just passerad och vi lämnar mörkret bakom oss. Det känns rätt hoppfullt! Inatt är det även dags att ställa fram klockan en timme för sju månader med sommartid.
Mellan 02:00 och 03:00 natten mot söndag den 25 mars, händer således absolut ingenting (så planera inget t ex TNR 250230).

Sommartiden är en relativt ung företeelse. Sverige införde sommartid på försök 1916 men det protesterades så mycket att man inte upprepade det förrän 1980 då vi fick sommartid på riktigt och sedan 1996 är den anpassad till övriga EU.

Det där med att flytta en timme fram och tillbaka för att utnyttja dagsljuset vållar dock debatt och lobbying än idag. I februari röstade EU-parlamentet igenom att sommartidens vara eller icke vara ska utredas.

Kanske upplever vi rent av något som framöver bara kommer att finnas i historieböckerna? Hur som helst tillönskas du en riktigt bra söndag med den första ”sommarmorgonen” i år.


Tillämpning av sommartid världen över

Läs även Semper Miles: Sverige extremt kapabelt i hårda oförlåtande förhållanden och För och med veteraner till fots genom landet samt Stor samövning för markstrid drar igång i Skåne

(Stora bilden: Tidig morgon vid ett tidigare tillfälle. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten. Kartbild: Paul Eggert, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Do not plan anything between 02:00 and 03:00 tonight as we shift to Summer time (Daylight-saving time)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]