Tjejskräll på Rikshemvärnschefens ungdomstävling

Svenska Försvarsmaktens största ungdomstävling avgjordes på Hemvärnets stridsskola (HvSS) under fredag till söndag den gångna helgen och det blev som vanligt en uppskattad och mycket trevlig tillställning.

Vi pratar om Rikshemvärnschefens ungdomstävling, som genomfördes för första gången 1956, med deltagare från hela Sverige samt lag från Norge, Estland, Lettland och Litauen. Totalt 56 lag som fick träffas, umgås och kämpa för att placera sig i de prövningar man ställs inför och såklart i slutresultaten. Det hela övervarades av Överbefälhavaren och Rikshemvärnschefen m fl.

Tävlingsgrenarna var i vanlig ordning hinderbana, två stationer fältskjutning, avståndsbedömning, precisionskastning (Hgr), biathlon, orientering samt ett föränderligt överraskningsmoment (den här gången bestående av ett särskilt hinder utformat som ett stormaskigt vertikalt nät vilket skulle passeras utan att vidröras).

Årets upplaga visade på fina resultat och innehåller dessutom en skräll. Tittar man närmare på slutresultaten visar det sig nämligen att bästa flicklaget Dalecarlia Angels presterade bäst, inte endast i sin egen klass utan även jämfört med övriga klasser! Snacka om att tjejer kan – och tillika ett budskap till de som tveksamt diskuterar kvinnor i försvaret.

Här är samtliga vinnare. Stort grattis till segrarna och ett Väl kämpat till alla som deltog under helgen.

Flickklassen: Dalecarlia Angels, Dalregementsgruppen på 09:46:19

Pojkklassen: Lappland Rangers lag 1, Lapplandsjägargruppen på 09:48:45

Mixklassen, alltså lag bestående av både pojkar och flickor: SVK Lungö, Sjövärnskåren på 10:03:01

Den här tävlingen är populär och lockar ungdom att engagera sig och träna för att mäta sig med varandra på den högsta nivån. Det är också ett viktigt evenemang så till vida att man kommer samman med kamrater från andra delar av landet och från våra grannländer. Tyvärr lämnar uppmärksamheten en del att önska. Hemvärnet själva har inte rapporterat något på den officiella hemsidan och detsamma gäller Försvarsmakten. De närmast intresserade lyfter såklart i de egna förbunden och via HvSS Facebook men det här borde nå så mycket längre, t o m den civila sport- och nyhetsrapporteringen. Något som måste byggas inifrån!

Nu ser vi fram emot 2019 med idoga förberedelser, nya raska tag och en sund revanschlusta bland våra unga frivilliga – och en ökad bevakning, eller statushöjning om man så vill, för att ge allt det här den uppmärksamhet det förtjänar.

HvSS Ungdomstävling 2018, lag, grenar och resultat i korthet

Dalarnas Hemvärnsungdom på Facebook

Hemvärnets stridsskola på Facebook

HV presenterar Hemvärnets stridsskola

FM presenterar Hemvärnets stridsskola

Läs även Semper Miles: Gemensam kurs med rejäl bredd för frivilliga och Marinen helt rätt på Dreamhack Summer samt Tjejer är sämre och Det finns plats för dig i frivilligförsvaret

(Bilden: Dalecarlia Angels i startfållan närmast kameran. Med godkännande från fotografen.)

– True Power when girls team beats the contestants of all classes (girls-, boys- and mixed teams) in Swedish Home Guards largest competition for young volunteers

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]