Foto: En grön-sak till mamma

Kniven i ryggen – klumpen i magen

Det är inte lätt att vara soldat och mamma, så varför inte göra det lite svårare? ”Vi får bo i tält”, utbrister dottern. På rösten låter hon som om det vore en självklar möjlighet. Vad ska jag svara på det?

MHS-Bostäder erbjuder lägenheter till oss soldater, bland annat i Enköping och i Stockholm, under den tid som det kan ta att hitta en annan bostad på den vanliga bostadsmarknaden. Den vanliga bostadskön är trög som sirap och i Enköping kan det ta 3-5 år att pressa sig igenom. Jag gräver aktivt i alla köer och forum.

Min ekonomi var för någon vecka sedan lite ansträngd, när bildäcken blivit sönderskurna, mobiltelefonen överkörd och övningsdygnen sken med sin frånvaro. (Se länk nedan, om du inte läst det.)

Soldatens lön är låg men MHS-Bostäders hyra är hög. Nu höjs hyran med nästan 500 kronor i månaden. Jag kan inte betala så vad gör jag? Fast arbete och hundraprocentigt engagemang men ingen möjlighet att betala mitt eget hem. Snacka om att jag känner mig dålig! Marknadsmässiga hyror, men vänder sig inte MHS i första hand till soldater? Soldater som inte har den starkaste lönen på arbetsmarknaden. Min första Etta från MHS-Bostäder kostade över 7500 kr i månaden för 37 kvm. Marknadsmässigt kanske men mina besparingar gick till hyran. Att få bostad det är svårt, väldigt svårt.
Jag fick inget brev om hyreshöjningen, ingen förvarning, bara en ny avi med den nya hyran. Förklaringen till höjningen är en renovering som redan var färdig för ett år sedan i min lägenhet när jag flyttade in. Jag har ingenstans fått veta att den skulle påverka min hyra så långt i efterhand och så markant. Jag hade aldrig satt mitt bo innanför dessa väggar om jag visste vad som väntade mig.

Jag vill kunna ta hand om mig själv och mitt barn, jag ligger på gränsen till att kunna få bidrag, men ska socialen vara lösningen för oss fulltidsarbetande? Det finns de som behöver det stödet mer än jag. Eller?

Frågan kvarstår: Om jag inte kan betala min hyra, vad gör jag då? Hyran ska ju dessutom betalas varje månad, i flera år, tills jag får möjlighet att flytta någon annanstans.

Läs även blogginlägget med lite bakgrundsfakta och siffror: Osvenskt – helt avklädd och naken