Viktig förstaskottsförmåga när Meteor gör full entré

I och med den övergripande uppgraderingen ”MS20” av samtliga svenska Gripen C/D integreras Meteor. Radarjaktroboten Meteor är en europeisk Beyond Visual Range Air to Air Missile (BVRAAM) i den absoluta tekniska framkanten på området med ny drivning tack vare en intelligent ramjetmotor, ny radarmålsökare, ett välutvecklat och utprovat svenskt beslutsstöd för piloten m m. Meteor är framtagen genom ett längre samarbetsprojekt där Sverige, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland medverkar.
Anpassningsbara JAS Gripen var den plattform som kommit längst i utvecklingen och som snabbt och enkelt kunde integrera systemet. Därför blev också Gripen det första stridsflygsystemet att avfyra Meteor i serieutförande!

Genom att kommunicera och samverka med Gripens radar, systemdator, sensorer m m kan Meteor avlossas långt innan fiendens flygplan kan avlossa sina robotar. Det ger mycket viktig s k förstaskottsförmåga som håller tillbaka fientligt flyg. Det i kombination bl a med Gripens utmärkta manöverförmåga är ett kompetent vinnande koncept som tvingar en fiende att kalkylera de dödliga riskerna med att inte undvika och lämna arenan.

FMV: Övergripande om JAS Gripen MS20-uppgraderingen inklusive Meteor

SAAB at Farnborough 2014 – Gamechanger Gripen Meteor Missile System (1:37 min)

Om ramjetmotortekniken

Läs även Semper Miles artiklar: Nya Gripen här idag – Sverige fortsätter att briljera samt Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov

Källor: FMV, SAAB, MBDA, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]