Foto: Official US Navy Page

Sverige och Finland visar framfötterna i Baltic Operations

Baltops, den  större samövningen för stabilitet i Östersjön rullar igång idag. Som startpunkt anges den viktiga hamnstaden Klaipeda i Litauen och efter 16 dagar av mark, luft och sjö, med tyngdpunkt på de senare två, i framförallt östra och södra Östersjön (The Baltic Sea), där även svenska Hanöbukten och Ravlunda skjutfält omfattas, avslutas det hela i Kiel.

Det är den i särklass främsta marina övningen i regionen och det vankas en stor mängd realistiska moment för att med kunskap, skicklighet och praktisk interoperabilitet lösa uppgifterna. Självklart skapar det här också insikt samt viktiga, varaktiga relationer.

Övningen är årligen återkommande. Det här är den 46:e upplagan av Baltops sedan 1972 och Sverige medverkar för 27:e gången.

Enligt Nato-källor medverkar cirka 5 000 personer med ett 40-tal marina enheter och ett 60-tal flygfarkoster från totalt 22 nationer. Under perioden 1-16 juni övar, utöver Sverige och Finland som är med som partnerländer, Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kanada, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Turkiet, Tyskland och USA.


Film: Stor marinövning med landstigning i fokus, från Baltops 2015 (5:40 min)

Försvarsmakten – Baltops 2018

Läs även Semper Miles: Sverige anfallsmål i “försvarsövningen” Zapad och Närmare samarbete för ett säkert Östersjön samt Sverige övar nu försvar dygnet runt i samtliga element och Finska Marinen modifieras och förstärks 2018

(Bilden är från ett möte med pressen på Utö under Baltops 2016. Foto: Official US Navy Page, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

– Exercise Baltic Operations starts today. 17 NATO countries and the two partners Sweden and Finland sets off to sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]