Foto: Pajx

Riskerar bli betydligt dyrare och resultera i försvagat flygvapen

Varningsklockorna ringer i Danmark eftersom riksrevisionen presenterat en rapport som framhåller att det antal nya stridsflygplan av typen F-35 som man avser köpa inte kommer att kunna leverera vad som krävs. Beräkningar och beslutsunderlag för köpet innehåller enligt dem brister.

Det handlar om flygtid där de 27 nya planen ska klara av att leverera lika mycket flygtid som de 44 stycken F-16 man använder idag. Diskussionen kring Danmarks val har pågått länge men ser ut att ha tagit ny fart precis innan slutgiltigt beslut kring affären fattas i Folketinget. Försvarsminister Claus Hjort Frederiksen säger att han lyssnat till revisionen men hävdar att Försvarsdepartementets egna beräkningar är solida och att han inte kan se hur kraven om 250 flygtimmar inte skulle uppfyllas.

Investeringen på beräknade 66 miljarder danska kronor (motsvarande ca 86,5 miljarder SEK) kan alltså resultera i ett svagare flygvapen som lämnar två val. Antingen acceptera att man inte kan flyga i den utsträckning som det var tänkt eller tvingas öppna plåboken på nytt och köpa ännu fler nya flygplan.

Problemen för de danska beslutsfattarna och försvaret slutar inte heller med det. Samtidigt rapporterar man från amerikanskt håll att de reella underhållskostnaderna för F-35 har ökat markant, närmare bestämt med 25% på fyra år!
Även om man anser att pengar inte är ett problem ser det ut som man behöver sätta sig ner i båten, för stämmer ovanstående gungar det rejält nu. Det är lätt att säga ”Vad var det vi sa” men låt oss istället hoppas på en snar och skälig lösning för våra danska kamrater.

Läs även Semper Miles: Norges storsatsning på F-35 riskerar bli ännu dyrare och Gripen fullt möjlig kandidat när Kanada växlar upp samt 62 Gripen till Finland? och Gripen naturligt viktig kandidat för allt fler

(Bilden visar en dansk F-16 på flygbasen i Karup. Foto: Pajx, PD CC0)

– New discussions regarding Denmark’s choice for new F-35 fighter jets.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]