Raytheon/Bofors bättre val av ammunition till Zumwalt-jagarna

Amerikanska flottans val av ammunition till de BAE-byggda 155-millimeterskanonerna (AGS) på nya smygbjässen Zumwalt, ser ut att plötsligt vara ett öppet kort. Den avancerade s k Long Range Land Attack Projectile (LRLAP) från Lockheed Martin som det planerats för och som testats med fina resultat har visat sig bli en mycket kostsam historia.

Behovet ligger på 2.000 stycken men med ett styckpris på uppemot 1.000.000 dollar har man dragit i bromsen efter att ett 90-tal LRLAP-projektiler hunnit levereras.

Istället lutar det åt en annan variant, den beprövade Excalibur utvecklad av Raytheon och BAE Bofors. Med hälften av LRLAP:s räckvidd (60 miles) står sig Excalibur fortfarande gott, den kostar endast en fjärdedel och är redo för volymleverans.
Bestämmer man sig för det här alternativet måste förvisso AGS-vapensystemet modifieras. En kostnad som enligt uppgift kan landa på 250 miljoner dollar för de tre Zumwalt stealth-jagarna – men som ändå, med enkel matematik, skulle spara ca 1.250.000.000 dollar åt de amerikanska skattebetalarna.

Raytheon – Excalibur

BAE Systems – Excalibur

Lockheed Martin – LRLAP

Zumwalt (US Navy Magazine, All Hands’ specialsida) 

Läs även Semper Miles: Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov samt Carl-Gustaf till varje amerikansk infanteripluton

(Bilden visar Zumwalt DDG 1000 som angör flottbasen i Newport, ett av stoppen på jungfruresan mellan varvet i Maine och hemmabasen i San Diego. Foto: CC0, US Navy)

Källor: United States Naval Institute News, Lockheed Martin, Raytheon, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]