Foto: Ministerstwo Obrony Narodowej

Polsk istället för svensk stridsvagn strax redo för världsmarknaden

Enligt tidigare uppgifter avser Polen att nästa år börja serieproducera den nya, revolutionerande stridsvagnen PL-01 som det statligt ägda försvars- och teknikföretaget OBRUM tagit fram. Redan första prototypen gav ett nydanande intryck och väckte stort intresse runt om i världen när den premiärvisades 2013. Sedan dess har man siktat på marknadsentré 2018 för vad som kallats världens första femtegenerationens stridsvagn, osynlig för infrarött och radar!

I sammanhanget kan man lätt börja undra hur mycket av ursprunget som finns i den, för det är ingen hemlighet att PL-01 bygger på den svenska CV90120-T som det inte blev något med, framtagen av Hägglunds, ägt av BAE Systems. OBRUM:s skapelse PL-01 är utvecklad och byggd med stöd av just BAE Systems! Det är kanske så här det går till med s k tekniköverföring och multinationella ägare men har arbetstillfällen och framtida utveckling flyttats från Örnsköldsvik och Karlskoga och hamnat i skuggan av polska Gliwice, ett par mil från den tjeckiska gränsen i södra Polen?
Samtidigt måste vi ställa oss den rannsakande frågan hur det ser ut i det egna svenska utvecklingsarbetet för att behålla positioner och möta framtida konkurrens. Att som storaktör självgott stanna av med en världsledande position är inte bra (vilket bl a telekombranschen fått erfara). Grundorsaken till våra innovationer och produkter, det svenska försvaret, har också lidit kräftgång genom åren.

PL-01 är ett stridsfordon av multiplattformstyp där påbyggnaden, tornet kan bytas beroende på vad man vill använda vagnen till. I det här fallet med 105 eller 120 mm kanon med en eldhastighet på 6 skott per minut och en 7.62 mm kulspruta. Om den även kan fås med 30, 40 eller 45 mm kanon, kanske t o m för luftvärn, är ännu oklart men låter väl inte helt otroligt. Man talar även om ett externt, fjärrstyrt system för antingen 7.62 eller 12.7 mm kulspruta eller en 40 mm granatspruta. En solklar konkurrent i ett segment som vi mer eller mindre skapat och länge dominerat.


Film: CV90120 T, BAE Systems Hägglunds AB (2:27 min)


Film: PL-01 OBRUM: This Is The Future Tank Of Poland (5:58 min)

OBRUM (ännu utan info om PL-01)

Läs även Semper Miles: BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär och Behov av mer personal på BAE Hägglunds samt Estland köper CV90-plattformar från Norge

(Bilden: Lätt tank PL-01. Koncept på MSPO 2013. Designad av OBRUM. Foto: Försvarsdepartementet, Polen. Allowed use for any purpose)

– Polish multi platform Combat Vehicle PL-01 to enter production in 2018. How much is transferred into it from the Swedish Hägglunds CV90/CV90120-T project? Owner of Hägglunds, BAE Systems, in cooperation with Polish state developing firm OBRUM.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]