Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Nya snabba och mångsidiga RIB på plats

Efter ett halvårs sluttester med Provturskommando Marinen (PTK M), som är den enhet inom marinen som säkerställer att Försvarsmakten får den utrustning och materiel som beställts, har i dagarna 19 stycken s k RIB-båtar levererats in. Benämningen RIB betyder Rigid (Hull) Inflatable Boat. Det handlar om snabba och mångsidiga hybrider, gummibåtar med hårt skrov som drivs med vattenjet eller mycket kraftfulla utombordare.

Den största mottagaren är Marinen och Röjdykardivisionen som enligt FMV fått två stycken ”RIB Röj 12 M”, imponerande 12-metersbåtar med en matchvikt på över 6 ton vardera, samt nio stycken ”Röj 6,5 M”, på knappt 6,5 meter och en vikt på 1 ton. Tillkommer gör sex 800-kilos ”Röj 5,2 M” som tillförs våra minröjningsfartyg av Kosterklass för att ersätta befintliga däcksbåtar.
Vart de två kvarvarande nya ”Röj 6,5 M” hamnar är inte nämnt men det lär finnas förband med behovet av snabb och säker transport/framryckning som glatt tagit emot dem.

Röjdykardivisionen

Minröjningsfartyg Koster

Läs även Semper Miles: Båtoperatörer till verksamhetsområde Specialförband samt Besök fartygen när de lägger till i Helsingborg

(Bilden visar Röjdykardivisionens Utsjö-rib för EOD, Explosive Ordnance Disposal, från ett annat tillfälle.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]